Како је Додик платио Прес-у спин о Сорошу

Пише: Небојша Вукановић

Како функционише режим у Републици Српској и његова пропагандна машинерија најбоље показује лажни спин о „Сорошу“ и плаћање контролисаних медија који свјесно пласирају лажи како би скренуле пажњу јавности и довеле у заблуду грађане Републике Српске, којима режимски медији предвођени тзв „РТРС-ом“ свакодневно испирају мозак разноразним спиновима и манипулацијама.

presplacanje12032017

Непосредно уочи протеста који су у мају прошле године одржани у Бањалуци, режимска пропаганда је преко портала угашеног листа „Прессрс.ба“ у јавност свјесно пласирала лажну вијест о томе како је наводно Џорџ Сорош плаћа опозицију у Републици Српској. Портал „Пресс-а“ објавио је 13.5.2016. списак опозиционих лидера који су наводно од Сорошевог „Отвореног друштва“ добили 486 600 долара за организацију масовних протеста, а ову дезинформацију сви режимски медији су објавили као ударну вијест у свим информативним емисијама ширећи страх и позивајући грађане да бојкотују протест.

Непосредно уочи објављивања ове дезинфоирмације, Геодетска управа РС је само у једном дану, 1-ог марта 2016. потписала чак 3 Уговора са Пресс-ом и аванско му уплатила нешто више од 18 500 марака. Геодетска управа РС је директним споразумом са „Пресс дистрибуцијом д.о.о. Бањалука“ склопила Уговор бр 404-10/16 о испоручивању дневних новина вриједан 3 998,38 КМ без ПДВ-а. Истог дана, такође директним споразумом, склопљена су два Уговора бр 404-8/14 и 404-9/16 са „НПЦ интернационал д.о.о. Бањалука“ о објављивању текстова на порталу www.пресрс.ба и дневним новинама Пресс РС. Уговори су вриједни 12 000 КМ без ПДВ-а, а након што је Пресс РС отишао у стечај Геодетска управа РС је подигла Тужбу због неизвршења уговорних обавеза од стране добављача, како би се заштитила од евентуалне истраге.

У готово истом периоду са пропалим Пресс-ом и „НПЦ интернационал д.о.о. Бањалука“ ,као фирмом издавачем овог дневног листа, Уговоре о оглашавању склопиле су и ХЕ на Дрини и ХЕ на Врбасу. ХЕ на Врбасу уплатиле су 6 000 КМ без ПДВ-а, а ХЕ на Дрини су Пресс-у за само два мјесеца у чак 4 наврата уплатиле невјероватних 26 652 КМ за наводне услуге оглашавања и објављивања текстова на порталу и угашеним новинама. Два Уговора су вриједна по 5 709,50 КМ без ПДВ-а, док су друга два, склопљена 3. и 22. јуна износила 5 681 КМ без ПДВ-а).

Да парадокс у свему буде још већи, РиТЕ Гацко су у јануару 2017. два пута су фиктивно платиле услуге објављивања огласа и реклама у новинама које су давно угашене, а чак је у новембру прошле године и сајт „Пресс-а“ престао да ради и објављује вијести.

Поставља се логично питање зашто Геодетска управа РС угашеном листу и порталу пребацује 18 500 КМ, а ХЕ на Дрини и ХЕ на Вишеграду преко 30 000 марака? Више је него очигледно да је по Додиковом налогу Пресс-у пребачено преко 50 000 марака како би се пласирале лажне вијести и дезинформације, међу њима и спин о Сорошу. Режим није измислио топлу воду,и само се додатно унапређују старе удбашке методе за дисркеедитацију политичких противника.

Дневне новине и портал Пресс-а су угашени, па тужба опозиционих лидера који су грубо нападнути и данима лажно дискредитовани и клеветани нема сврхе.. Знајући да је Пресс пред гашењем, режим је намјерно преко њиховог сајта објавио лажне вијести о Сорошу и плаћеницима, на којима су своје спинове касније данима градили РТРС-а и остали режимски медији свјесно се позивајући на портал Пресс-а како би избјегли одговорност за пласирање лажи, ширење мржње, лажи и страха.

Случај „Сорош“ је само један у мору примјера који показују како функционише режимска пропагандна машинерија, и како се злоупотребљавају јавна предузећа и установе за извлачење новаца и финансирање режимских медија и аналитичара. Сигурно је да ће доћи вријеме када ће одговорни у јавним предузећима, али и челници тзв „РТРС-а, „СРНЕ“ „Народних новина“ и осталих режимских гласила, положити рачуне и одговарати због великих злоупотреба и вишегодишње контаминације јавног простора.