АЛМА РАС – Од мале породичне радионице до познатог бренда и компаније која запошљава више од 1.000 радника

Алма Рас је познати бх. бренд који се бави производњом пиџама и веша за жене, мушкарце и дјецу. Познати су и признати не само у БиХ, него и шире, а њихова прича почиње прије скоро 20 година.

almaras16032017

Мервана Муховић, ПР манагер компаније Алма Рас, каже да пут компаније Алма Рас почиње 1998. г. од мале породичне радионице, гдје је производња била само у Олову, али се за потребе иностраних партнера и са ширењем обима посла отварају и нови производни погони у Сребреници, Варешу, Високом и Босанском Петровцу.

„Предани рад, паметна улагања и увођење иновација у правим моментима поставља компанију у улогу лидера текстилне индустрије у БиХ, да би данас важили за најпрепознатљивији синоним босанскохерцеговачке индустрије. Током свог дугогодишњег рада, наша компанија увиђа важност друштвене одговорности, те пружа значајан допринос локалној заједници и економском развоју ове земље, упошљавањем великог броја радника, подржавањем културних и спортских манифестација, те тиме дајући позитиван примјер, што нас и доводи до епитета друштвено одговорне компаније“, каже Мервана Муховић.

ФИРМА ПОКРЕНУТА НА ДАН ЖЕНА

Фирма је покренута симболично на Дан жена, а често из ове компаније кажу да их жене инспиришу у креативном раду.

„Захваљујући нашим креацијама, Алма Рас жене се осјећају сексепилно и женствено и у свакодневним ситуацијама, попут сненог испијања кафе у омиљеној пиџами или удобног ’љенчарења’ у кући, па до изласка у неодољивом доњем рубљу. Поред жена, 2014. године одлучили смо да посебну пажњу посветимо и мушкарцима, те је и тако настао бренд Маннерс. Мушки бренд осликава мушкарца 21. вијека, оног који је стално у покрету, те тежи новим стандардима рубља и спаваћег програма. Наша задана мисија је купцима пружити висок ниво вриједности за уложени новац кроз квалитетни домаћи производ, те висок ниво услуге и задовољство приликом куповине и изнимно нам је важно да сви наши купци буду задовољни нашим производима, што и потврђују поновном куповином“, истиче Мервана.

Она додаје да је Алма Рас свој препознатљив бренд и тренутну позицију коју има на тржишту стварала искључиво захваљујући високом степену квалитете и препознатљивом имиџу тј. одабиром најбољих, високовриједних, природних материјала, као и праћењем свјетских модних трендова прилагођених потребама домаћег купца.

„Линије из колекција које излазе два пута годишње купци могу пронаћи искључиво у нашим малопродајним бутицима широм БиХ, док линију АР Фамилy могу пронаћи у свим већим и боље опремљеним хипермаркетима. Оно што нас издваја од осталих произвођача то је да Алма Рас нуди широк асортиман намијењен и доступан цијелој породици у одличном омјеру квалитете и цијене. Константно улагање и модернизација производње, те иновација у кориштењу материјала, кројењу и дизајну даје снажну поруку купцима да је Алма Рас асортиман раме уз раме са асортиманом свјетски познатих брандова“, каже Мервана М.

Она истиче да је ова компанија препознатљива и по одличним радним условима и сигурности у раду, а предани рад на повећању задовољства радника донио им је и признање за најбољег послодавца у производњи, затим 2015. године признање – један од три најбоља послодавца у Фасхион&ретаил сектору, те 2016. године признање за једног од најпожељнијих послодаваца (ТОП 10 2016.), у конкуренцији моћних домаћих технолошких компанија и јавних предузећа.

АСОРТИМАН ЗА ЦИЈЕЛУ ПОРОДИЦУ

Алма Рас данас броји близу 1000 запослених. Ова компанија има 13 малопродајних бутика, 3 франшизна центра, те три оутлета. Градови у којима се налазе наши бутици су Сарајево, Бања Лука, Бихаћ, Бијељина, Мостар, Тузла, Зеница, Високо; франшизни центри у Сарајеву, Коњицу и Градишци, те оутлети у Горажду, Мостару и Оловским Лукама.  Робу извозимо у Црну Гору, Македонију, Хрватску, Косово, Данску…

У Алма Рас компанији раде КВ радници, трговци, машински и текстилни инжењери, дипломирани економисти, правници, инжењери електротехнике, модни дизајнери итд.

Мервана Муховић каже да се у њиховим бутицима може пронаћи асортиман за цијелу породицу, почевши од доњег рубља, пиџама, спаваћица, огртача, мајица, тренерки, програма за труднице, па до купаћих костима, а од производа најтраженије и најпродаваније су пиџаме и доње рубље.

Када је у питању креативни процес и стварање једног производа, Мервана каже да креативни тим настоји повезати информације које скупљају из свих канала комуникације, почевши од ослушкивања потреба купаца, како на локалном, тако и на иностраном тржишту, па до путовања и учешћа на стручним сајмовима.

„У складу са нашом стратегијом настојимо задовољити потребе наших купаца кроз одличан квалитет наших производа, најактуелнијих боја и материјала, притом се прилагођавајући сваком тржишту засебно“, објашњава саговорница  БУКЕ.

Када је у питању продаја, Мервана каже да су, сходно тржиштима на којима се налазе, задовољни продајом својих производа, са тенденцијом ширења пословања и даље кроз властите малопродајне објекте и франшизне партнере. Повећана продаја аутоматски подразумијева повећану потребу артикала из производње, што у коначници има повећање производних капацитета, те запошљавање нових радника.

ПРЕПОЗНАТЉИВ БРЕНД НА ТРЖИШТУ – ПОТВРДИЛО ИСТРАЖИВАЊЕ

Истраживање тржишта које је обавила агенција ГфК БИХ позиционирало је компанију Алма Рас као најпрепознатљивији бренд у сегменту финог рубља и спаваћег програма у Босни и Херцеговини. Бренд је унаприједио своју позицију у домену „бренд аwаренесс индеxа“ за значајан број поена у односу на 2015. годину, додатно се учврстивши на позицији #1 бренда у посматраној категорији.

Мервана М. каже да су у оквиру проведеног истраживања испитаници изјавили да Алма Рас представља бренд којег и у наредном периоду намјеравају најчешће куповати.

“Чак 65% испитаника тврди да би узели у обзир куповину Алма Рас производа у наредних 12 мјесеци. На основу горе наведених података и резултата, циљ нам је да у наредном периоду ту позицију задржимо и додатно учврстимо, те постанемо лидери у продаји доњег рубља и спаваћег програма у земљама у којима имамо дистрибуцију наших брендова. У плану имамо и додатно ширење продајне мреже на подручју цјелокупне регије”, истиче Мервана.

Објашњава да је важно споменути и да су рјешење за све веће потребе и захтјеве нових послова потражили у имплементацији пословног информационог Система Мицрософт Дyнамицс НАВ 2016.

“У питању је интегрисана платформа која обезбјеђује ефикасно управљање свим пословним процесима једне компаније. Само један од конкретних бенефита новог пословног информационог система је брзо реаговање и квалитетан одговор на захтјеве пословних партнера. Помоћу алата у оквиру овог система побољшат ће се планирање и искориштеност ресурса компаније, те се очекује повећана продуктивност и ефикасност. Наравно, побољшање квалитета Алма Рас производа и уз минимализацију могућности грешака самом купцу ће се пружити бржа и квалитетнија услуга и производ”, истиче Мервана Муховић.

На крају разговора, Мервана каже да у данашње вријеме имамо све мање времена за уживање и одмарање и због тога купцима поручује да не пристају на компромис када је у питању доње рубље и пиџаме.

„Ми вам нудимо удобан, а уједно квалитетан програм, који ће задовољити и најистанчаније укусе, а све то уз приступачне цијене“, каже Мервана за БУКУ.