Начелник Бјелица разговарао са замјеником амбасадора Словачке у БиХ: У селу Крушевци градиће се хидроцентрала

Аутор: Свјетлана Рајић

У посјету код начелника општине Соколац Милована Бјелице, данас су долазили замјеник амбасадора Словачке Виктор Борецкy и директор словачке фирме „Цредо Инвест“  која има предствништво у Републици Српској Данијел Доброта.

sastanakkabnacelnika17032017

Повод састанка био је разговор о досадашњој сарадњи амбасаде Словачке у БиХ и општине Соколац, као и о будућим заједничким пројектима. Између осталог разговарало се о изградњи мини хидроцентрале на ријеци Биоштици, коју је подржала Влада Републике Српске, а коју би градила фирма „Цредо Инвест“.

– Фирма „Цредо Инвест“ је присутна на територији Републике Српске од прошле године и инвестира у пројекте везане за обновљиве изворе енергије, углавном хидроцентрале. У првој етапи инвестиција планирамо да уложимо око 16 милиона евра  на подручју Републике Српске, у шта би могла да се уврсти и општина Соколац. Излазили смо на терен и размотрили могућности, одабрали смо локацију на ријеци Биоштици, тако да ћемо кренути у процедуру да бисмо добили концесију и грађевинску дозволу, а након тога крећемо у изградњу. Оно што је битно поменути, када се крене у изградњу ангажоване ће бити компаније са подручја општине Соколац, као и радна снага на извођењу радова.  Ја се надам да ће до прве половине 2019. године ова хидроцентрала бити отворена, рекао је Доброта у изјави за медије.

Према ријечима начелника општине Соколац, Милована Бјелице, надлежност за издавање концесије за изградњу хидроцентрале већих капацитета је у надлежности Министарства индустрије  енергетике и рударства у Влади Републике Српске, али да ће општина Соколац  учинити све што је у њеној надлежности  да олакша цијели процес. Он је додао да је до сарадње са овом компанијом дошло уз помоћ Амбасаде Словачке, са којом одраније постоје добри односи.

– Дугујемо захвалност Амбасади Словачке у БиХ на великој помоћи коју је до сада упућивала општини Соколац, кроз разне пројекте. Истакао бих, да су за Установу за предшколско васпитање и образовање у Сокоцу издвојили значајна средства за опремање кухиње, а ево данас смо добили обећање да ће кроз одређени пројекат помоћи отварање још једног одјељења у соколачком вртићу. Када је ријеч о сарадњи са словачком фирмом „Цредо Инвест“, општина и службе општине биће на располагању за све што је у њиховој надлежности, да процес изградње хидроцентрале иде својим током, истакао је Бјелица.

Замјеник амбасадора Словачке у БиХ Виктор Борецки рекао је да Република Словачка већ неколико година пружа развојну помоћ општини Соколац.

– Прошле године обезбиједили смо  помоћ за основну школу и обданиште у Сокоцу, а у плану су нова улагања о чему сам разговарао са начелником Бјелицом. Амбасада Словачке има веома блиске односе са општином Соколац, као и другим општинама у Републици Српској и ми помажемо колико можемо, истакао је Борецки.

Оно што треба поменути, да је изабрана локација за изградњу хидроцентрале на ријеци Биоштици, на подручју села Крушевци, у близини административне линије између општина Соколац и Олово, те да је вриједност овог пројекта 2,5 милиона евра.