Погледајте како данас изгледа ‘босански Дубаи’: Право разочарење када се дође у Бурој Озоне у Трнову…

Екипа Бизнисинфа посјетила је ово градилиште поводом полугодишњице почетка градње, али оно што су тамо затекли је крајње разочаравајуће.

buroj-ozone19032017

У недјељу се навршава пола године откако је положен камен темељац и почела изградња највећег туристичког града у Европи. Тада је речено да ће у изградњу пројекта Бурој Озоне у Трнову крај Сарајева бити уложено око 4,5 милијарди КМ, те да ће садржавати око 1.000 вила, хотеле, стадион, болницу итд.

Oво је требао изгледати грандиозни туристички комплекс надомак Сарајева…

Церемонији 19. септембра 2016. у Трнову присуствовали су највиши државни званичници, а одмах након тога инвеститор, компанија Buroj International Group почела је са градњом положивши темеље за 5-6 првих кућа.

Екипа Бизнисинфа посјетила је ово градилиште поводом полугодишњице почетка градње, али оно што смо тамо затекли је крајње разочаравајуће.

Осим споменутих темеља за 5-6 кућа ништа више није урађено, а градилиште је напуштено. Мјесто градње није означено нити припремљено за радове, нема никаквих активности, радника нити иједне машине.

buroj-ozone19032017_2
… а овако изгледа данас, годину дана након амбициозне најаве великог пројекта!

На лицу мјеста нема ни чувара а уклоњена је чак и табла с именом инвеститора и основним подацима о пројекту, која по закону мора стајати на сваком градилишту.

Осим тога, инвеститор очито никада није ни дошао у посјед земљишта, с обзиром на огласе који се могу наћи на интернету. На највећем домаћем сајту за продају ОЛX (бивши ПИК) налази се оглас којим власник продаје земљиште управо на мјесту гдје је планирана градња Бурој Озонеа.

„Земљиште у будућем туристичком комплексу Бурој Озоне на Пречком пољу у подножју Бјелашнице. Земљиште је парцелисано, сви папири уредни, власништво 1/1. Ради се о земљишту које није продано општини због немогућности постизања договора око цијене“, наводи се у овом огласу.

На ОЛX се може наћи још огласа на којима се продају друге парцеле на Пречком пољу, односно на мјесту гдје је планирана градња туристичког града, а које су још увијек у власништву приватних лица.

Подсјетимо да су о почетку изградње туристичког града Бурој Озоне прије пола године извијестили сви регионални па чак и многи свјетски медији који су пројекат називали и “босански Дубаи”, али да сада подаци са терена не дају никакву наду да ће овај пројекат икада бити реализован.