Шуме РС: Застара дуга и гашење предузећа отписали 17 милиона марака

5

“Шуме РС” биле су принуђене да почетком ове године отпишу више од 17 милиона марака сумњивих и спорних потраживања због њихове застаре и гашења фирми које им дугују новац.

sumesrpskedirekcija07102016

Искњижавањем тог дуга, који је акумулиран деценијама, сумњива и спорна потраживања “Шума РС” сведена су на 15,71 милион, а прије тога су износила око 33 милиона КМ.

– Разлог смањења дуга од 17 милиона марака је тај што је велики износ потраживања отписан у складу са одлуком Надзорног одбора предузећа. Дуг је отписиван искључиво купцима код којих је наступила апсолутна застара, док је над појединим дужницима окончан стечајни поступак. Поред тога, потраживања су код појединих фирми брисана и због тога што се правоснажне судске одлуке не могу реализовати те вансудског поравнања и брисања правног лица из судског регистра – казали су у “Шумама РС”.

Нагласили су и да је Влада РС у марту прошле године донијела одлуку да потраживања “Шума РС” од “Нове Романије” са Сокоца у износу од 3,51 милион марака, која су књижена као сумњива и спорна потраживања, буду наплаћена претварањем потраживања у акције тог предузећа.

– Поступили смо сходно наведеној одлуци и потраживања укњижили на конто учешћа у капиталу других правних лица – истакли су у “Шумама РС”.

Највећи износ сумњивих и спорних потраживања тренутно имају два предузећа из Котор Вароша и по једно из Челинца, Теслића и Милића, али у “Шумама” нису навели колико износи њихов дуг. Ријеч је о фирмама “Дрвопрерада” из Шипрага код Котор Вароша, “Прерада дрвета” Котор Варош, “Механичка прерада” Челинац, “Бортес” Теслић и “Интал” Милићи.

“Шуме РС” су прошлу годину завршиле са добити од 4,80 милиона марака, а од 26 шумских газдинстава четири су пословала са губитком. Највећи минус имало је Шумско газдинство “Бирач” из Власенице – 914.000 марака, а слиједи “Јахорина” из Пала са 742.000 марака, “Мајевица” из Лопара са 208.000 и “Панос” из Вишеграда који је у свом завршном рачуну исказао минус од 98.000 КМ.

Дисциплина

У “Шумама РС” истичу да су завели дисциплину према својим купцима и да сада директори шумских газдинстава ниједном купцу који касни са плаћањем не одобравају нову испоруку сировине.

Нагласили су да због такве пословне политике нема нових дугова и да највећи износ сумњивих и спорних потраживања “Шума РС” датира из ранијих времена.

Предузећа са највећим износом сумњивих потраживања

 • “Дрвопрерада” Шипраге
 • “Прерада дрвета” Котор Варош
 • “Механичка прерада” Челинац
 • “Бортес” Теслић
 • “Интал” Милићи

5 Коментара

 1. Од вјештачки застарјелог и отписаног дуга од 17 милиона, бар пола је припало Чоловићу, Тошићу и осталим „кешоједима“…….и онда причамо о дубиози. Зашто дотична господа није на вријеме тужила, па те паре уложила у путеве, које униште док извуку балване?
  8  2
 2. Ma mi mislimo da su naši najgori,ispadoše i dobri kakvi su ostali,ko nam ja kriv što nismo imali i mi firmu da uzmemo na veresiju i posle da je ugasimo.Ima ona stara narodna „SVE ĆE TO NAROD POZLATITI“U školi mi nije bila nikako jasna ali vremenom mi je sve jasnija.Pa narode radi i „ZLATI“ i glasaj na izborima.
  4  0
 3. Čelinac, Teslić, Kotor Varoš……kupovao oblovinu u Sokocu. Pa skuplji je prevoz nego oblovina, ali samo u slučaju da se plati roba. Njima se i isplatilo voziti na tu daljinu jer su u startu znali da je nabavna cijena kubika 0,00 KM!
  Strašno……a recimo naši brentisti su u pretplati, i ne mogu da dobiju robu zbog ovakvih ološa!
  3  0

Постави одговор