Груевски: Држава је нападнута, народ мора да је одбрани

Македонски народ мора да одбрани државу тако што ће спречити опозициони СДСМ да формира нову владу са албанским партијама са којима има парламентарну већину.

nikolagruevski20032017

То је изјавиоп лидер владајуће партије у Македонији ВМРО ДПМНЕ Никола Груевски.

„Држава је нападнута, потребно је да је народ одбрани, јер може да је нема ако буде остављена остваривању плана лидера опозиције Зорана Заева и његових сценариста. Сви који мисле да их сада оставе да направе владу, па да после реагују кас дође закон о језицима на дневни ред, можда им буде касно“, рекао је Груевски за провладину телевизију Канал 5.

Према његовим речима, „циљ је да се уведе двојезичност на целој територији државе, да се федерализује и да се промени уставно име Македоније по грчком плану“.

Како је истакао, када СДСМ и албанске партије направе владу „може да се крене у прање мозга грађана“ и да „народ постане аморфна маса, а не народ са националном свешћу“.

„Упозоравам: Може да дође до тога да државу немамо. ВМРО не може сам да одбрани државу, то може само народ“, рекао је бивши македонски премијер.

На питање шта ће се десити ако не буде поштована воља народа и да ли може да се контролише маса која данима протестује на његов позив да сачува унитарност, Груевски је рекао да његова партија делује само према закону и да нико не може да предвиди шта ће народ да направи.

„Нека мисли онај што иде против народа. Нико не може да зна како ће народ реаговати на то што прави (лидер СДСМ Зоран) Заев“, рекао је Груевски. ;На питање „зашто Заев прави то“, Груевски је одговорио: „Да се спаси од свих криминала које је направио“.

Председник ВМРО ДПМНЕ је поновио да је решење за излазак из кризе организовање нових ванредних парлментарних избора заједно са локалним али да, ако СДСМ, не жели то да прихвати, ВМРО ДПМНЕ нуди своје посланике да подрже владу Заева, али без албанских странака.

Лидер ВМРО ДПМНЕ је рекао да његова партија прави документ који ће понудити излазак из политичке кризе, уз задржавање унитарности државе, који ће следеће седмице бити понуђен свим већим партијама.

Груевски је истакао да очекује да комесар за проширење Јоханес Хан, који у уторак долази у Скопље, осуди платформу договорену у Тирани и да осуди мешање друге државе у унутрашње послове Македоније.

Вечерашњи интервју је други у којем је Груевски затражио од грађана да одбране унитарност Македоније. Први пут је урадио дан након што је Заев објавио да има парламенетрну већину, а затим су следили протести у орзанизацији новоформиране иницијативе „За заједничку Македонију“ и одбијање председника Македоније Дјорђа Иванова да повери мандат за формирање владе Заеву, иако га Устав на то обавезује.