Десетине мртвих и повријеђених у Ираку

Експлодирао ауто-бомба, на десетине погинулих и повријеђених у Багдаду. Нико још није преузео одговорност за напад у понедјељак, иако ИС стоји иза претходних напада.

iraknapad20032017

Најмање 23 људи је погинуло и на десетине је повријеђено када је експлодирао ауто-бомба у јужном Багдаду, извјештава Ројтерс. У експлозија која се догодила у прометној улици у шиитском делу Шиа Амил, повријеђено је најмање 45 људи.

Главни град Ирака је честа мета џихадиста, али и Исламске државе, које су из града Мосула сада притиснуте од стране САД и ирачке армије.

Више мањих бомбашких напада одиграло се у Ираку од почетка мјесеца, како преносе локални медији. Тако је у недјељу поред пута погинуо један војник, а у западном дијелу града повријеђено је још двоје, извештава рт.цом.

Слични инциденти су се догодили у граду 16. и 17. марта и тада су погинула два цивила, а шесторо их је повријеђено.

Нико још није преузео одговорност за напад у понедјељак иако ИС стоји иза претходних напада у Багдаду.

Овај инцидент дошао је упоредо са заједничким дејством ирачких снага и САД-а против екстремиста у Мосулу. Источни дио града је у јануару проглашен “у потпуности ослобођеним”, а борба се сада помјера ка гушће насељеним западним дијеловима града.

Претпоставља се да је око 600.000 људи заробљено у западном Мосулу. Према најновијим процјенама међународне организације УН за миграције (ИОМ) скоро 100.000 Ирачана је расељено током борби које трају од 25. фебруара, док би коначна цифра могла достићи 450.000.