Коме сметају српски борци?

Борачка организација Републике Српске, у саопштењу које преносимо у цјелости, осудила је нападе, критике и оптужбе на рачун демобилисаних бораца Републике Српске и Борачке организације Републике Српске, изнесене у тексту Рајка Васића.

milomirsavcic16012017

“Умјесто да одају почаст и поштовање популацији која је најзаслужнија за одбрану и стварање Републике Спрске током Одбрамбено-отаџбинског рата, недостојни појединци нажалост себи су дали за право да вријеђају и понижавају часне борце, ратне војне инвалиде и породице погинулих и несталих.

Простачке увреде, псовке, грубе неистине, неутемељене оптужбе и непримјерен ријечник којим је Рајко Васић извријеђао борце и челнике Борачке организације Републике Српске представљају до сада невиђену дрскост и слободу. Након што је студенте назвао плаћеницима и копиладима, Васић је себи дао за право да простачки псује, вријеђа и понижава више од 213.000 демобилисаних бораца који су четири године гинули и страдали да бисмо данас живјели у слободној и уређеној држави и друштву.

Понижени и обесправљени борци, који су у претходном периоду неправедно умањена многа права, приморани су да се боре за голо преживљавање, како би својим породицама омогућили живот достојан човјека.

Због тога је сувишно коментарисати Васићево лицемјерство, гнусне лажи и оптужбе да су једино борци одговорни за све проблеме у Републици Српској, па и за негативан природни прираштај и све мањи број дјеце. Свима је јасно да сиромаштво, незапосленост, низак наталитет и тешку ситуацију у друштву нису проузроковали борци, радници, савјесни  ипоштени грађани Републике Српске, већ управо недостојни Рајко Васић, његови пријатељи и сарадници који су на сумњив начин стекли огромно богаство стварајући армију сиромашних и незапослених.

Борачка организација Републике Српске никад није била, нити ће бити у служби неке партије или појединца, и Борачка организација не стоји иза протеста жељезничара и других радника у Републици Српској, како то покушава исконструисати лажни умјетник и бивши генерални секретар Рајко Васић, али као најбројнија и организација од јавног интереса за Републику Српску, имамо право и обавезу да укажемо на неправде и грешке и боримо се за права и положај свих наших чланова.

На челу Борачке организације Републике Српске не налазе се никакви манипулатори и кајмакгџије, већ легитимно изабрани представници који су свој патриотизам доказали у рововима и првој линији фронта током Одбрамбено-отаџбинског рата. Борци од државе не траже никакву милостињу, већ да им се омогући да раде и живе од свог посла.

Нико нема право да исмијава, вријеђа, понижава и игра се са онима који су својом крвљу цртали границе Републике Српске, а посебно на то немају право потрошени, неморални и пропали политичари попут Рајка Васића који ће морати да одговара за непримјерене ријечи којима је тешко увриједио борце, супруге, мајке и дјецу који су у Отаџбинском рату изгубили најмилије.

Очекујем да се одговорни људи у нашој Републици, посебно политичари, ограде и осуде овакве недоличне иступе у јавности, и да својим поступцима, односом и понашањем покажу максимално поштовање и уважавање према свим припадницима Борачке организације Републике Српске.“

Предсједник Борачке организације Републике Српске,
генерал Миломир Савчић