Како је Додик 1999. разбијао протесте и провоцирао сукобе међу Србима

Пише: Небојша Вукановић

Документ од 30-ог марта 1999. године и дешавања у Републици Српској након почетка агресије НАТО-а на Србију и СР Југославију, показују право лице Милорада Додика и његову спремност да и у најтежим тренутцима за српски народ провоцира братоубилачке сукобе ако је то у његовом интересу.

Након почетка бомбардовања, широм Републике Српске организовани су протести против агресије НАТО-а, а да би спријечио масовна окупљања грађана у Бањалуци Додик је на истом мјесту и у исто вријеме организовао контрапротесте својих присталица.

Додик је на власт дошао тенковима СФОР-а, био је вјерни слуга запада и НАТО-а, па му нису одговарали масовни протести грађана јер се бојао да би и он могао бити на удару народа који је био огорчен дивљачком агресијом и разарањем Србије.

Због тога су Додик и његов министар информисања Рајко Васић организовали митинг „Слога“ у Бањалуци, на истом мјесту и у исто вријеме када су скуп заказали и представници Удружења студената Републике Српске. Рајко Васић као министар информисања преко свих медија је позивао грађане да дођу на митинг „Слога“, те оптужио поједине медије који нису били под његовом контролом, да су одговорни за инциденте и насиље који су избили током протеста грађана.

Одговарајући на оптужбе министра Васића, главни уредник „БИГ Радија“ из Бањалуке написао је Допис Министарству информисања РС у коме се пита ко то позива на насиље.

„Министарство информисања РС послало је Допис БИГ радију у коме се тражи да емитујемо у свим рекламним терминима на оба програма обавјештење о одржавању митинга „СЛОГА“. Зачуђени смо што министар информисања организује митинг једне политичке опције, и још је чудније у свему што тражи да се фактура за емитоване рекламе шаље Министарству информисања РС.

Оно што је била наша примједба је да се истог дана организује митинг Удружења студената РС и сматрали смо да се организовањем оваквог митинга, на истом мјесту и у исто вријеме, могу изазвати тешке последице. Предложили смо г-дину Васићу да премијер Додик са још једним челником из друге политичке опције гостује на нашем радију и да упуте заједнички апел за мирним протестима, а не овако да се изазивају сукоби.

На жалост, тога дана се десио низ инцидената, што је потврдило наше сумње. Зато питамо министра Васића ко је позивао на сукобе? Ми смо објавили и један и други позив, и одговорност је на њима а не на нама. Имамо доказе да је организатор митинга био господин Васић, и да послије свега што се десило он сноси одговорност јер је морао процијенити ситуацију и претпоставити шта се може десити.

Оптуживати медије је цинизам који није запамћен, и сеже од неких давно заборављених времена..“ стоји између осталог у Допису БИГ радија упућеном министру Васићу.

Од 1999. до 2017. није се ништа промијенило, и Додик је очигледно спреман да изазове насиље и сукобе како би спријечио протесте грађана који су незадовољни његовим радом. Додик је и у мају прошле године наредио својим присталицама и запосленим у јавним институцијама да дођу на његов контра-митинг, у исто вријеме када је опозиција организовала протесте у градском парку и најавила шетњу улицама Бањалуке.

Додик је пријетио опозицији да ће организовати протесте у исто вријеме и на истом мјесту, знајући да би то врло лако могло довести до сукоба, а на крају полиција је била блокирала Бањалуку и спријечила опозиционе присталице да прошетају улицама Бањалуке, од зграде Владе до Палате Републике и Народне Скупштине РС.

Попут сваког диктатора, контролом медија, насиљем, заробљавањем институција и спречавањем мирних протеста, Додик покушава на силу одржати апсолутистички режим и једноумље.

Јадан је и биједан сваки предсједник који се боји свог народа, и његов режим је осуђен на брзу пропаст. Додика хвата параноја јер је буџет празан, новаца нема, аранжман са ММФ-ом је по свему судећи пропао, а незадовољних радника и пољопривредника је све више.

Десетине хиљада грађана на улицама Београда само појачава параноју, па у паници од реакције сопственог народа краљ Иби, заробљен у свом имагинарном свијету, сам без повода гротескно организује митинге и контра-митинге. Сат полако откуцава, тхе тиме ис ноw!