На храму Светог Василија Острошког фасада до краја љета

На храму Светог Василија Острошког у Источном Сарајеву у току су радови на адаптацији фасаде који би требало да буду завршени до краја љета.

Први дио радова на замјени лима на крову и поправци фасаде торња завршен у јесен 2015. године, а финансирани су из кредита који се редовно враћају, рекао је старјешина храма јереј Данило Дангубић.

– Сада смо били принуђени да наставимо радове и на адаптацији преосталог дијела фасаде јер је влага почела да продире у зидове храма, а и естетика је нарушена, јер нови дио фасаде није у истој боји као и стари – навео је Дангубић.

Он је истакао да је за завршетак радова потребно око 50.000 КМ, па су били принуђени да се обрате институцијама и функционерима који би могли помоћи да се прикупи потребни новац.

Дангубић је рекао да је добра сарадња остварена са градоначелником Источног Сарајева Ненадом Вуковићем и начелницима општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа Љубишом Ћосићем и Маринком Божовићем који су се обавезали да ће помоћи адаптацију Храма у складу са могућностима.

– Добили смо чврста обећања од начелника општине Источна Илиџа, на чијем се подручју храм и налази, да ће издвојити одређена средства из општинске касе, али и да ће ургирати код функционера на републичком и нивоу БиХ – навео је јереј Дангубић.

Он је нагласио да је власник фирме Колор палета, извођача радова, показао разумијевање и пристао да адаптацију фасаде „заврши на повјерење“.

Према његовим ријечима, због влаге која је продирала у зидове пропали су били и бакарни лимови, који су ове године замијењени уз помоћ општине Источно Ново Сарајево која је за то издвојила 5.000 КМ.

Подсјетио је да је и парохијски дом само дјелимично завршен, те додао да ће у наредном периоду акценат бити на завршетку дома и увођењу подног гријања.

Секретар Црквене општине Которачке јереј Дражен Делић рекао је да су од Културног центра Источно Ново Сарајево добили на коришћене биоскопске столице, које ће бити постављене у салу парохијског дома.

– На тај начин бисмо за скроман новац добили салу за саборовање у којој бисмо могли да организујемо разне културне догађаје, али и филмске пројекције – навео је Делић.

Он је подсјетио да је прије неколико мјесеци у рад пуштен и нова веб страница храма www.светивасилије-ис.орг на којој вјерници могу да се информишу о распореду богослужења, свим активностима, а ту су и упутства како се могу извршити уплате за обнову храма.

Зимус је отворена и црквена продавница „Патријарх Пајсије Књигољубац“.