Подгорица: Арапи улажу 20 милиона евра

Нова фабрика Новог дуванског комбината Подгорица (НДКП) требало би да буде завршена за два месеца, када ће кренути и пробна производња. До данас смо у ову земљу уложили скоро 4,5 милиона евра, док је вредност машина које чекају да буду испоручене око 20 милиона евра. То ће бити фабрика у којој неће постојати могућност да се милиграм дувана изгуби.

Ово је саопштио власник компаније „БМЈ индустрис ФЗ“ Ахмад Бкаират и додао да се не повлаче из тог пројекта.

– Желим да потврдим да ће наш пројекат имати наставак и да ће бити завршен и пре рока који је предвиђен. Ми смо овде јер смо озбиљни, што потврђују наше фирме у разним државама. Овај пројекат смо покренули јер верујемо Црној Гори и људима и не желимо да се повлачимо – казао је Бкаират.

Уговор о управљању НДКП су у фебруару прошле године са компанијом из Уједињених Арапских Емирате (УАЕ) потписали представници Владе и Главног града Подгорица.

Бкаират је рекао да је, у циљу прављења нове фабрике, преузета стара уз обећање да ће запослени наставити да раде и да неће изгубити радна места све док не буде отворен нови објекат.

– Нажалост, у том тренутку стање у старој фабрици није било на таквом нивоу да може да се повећа производња. У последња два месеца смо на неки начин зауставили производњу, јер производ који је из фабрике излазио није по квалитету задовољавао тржишне услове – објаснио је Бкаират.

На питање новинара ко је бирао Исата Бољевића да заступа арапску компанију у Црној Гори, Бкаират је одговорио да му је Бољевић представио пројекат НДКП у Дубаију.

– Ја сам му указао поверење и он је требало да остане на функцији директора до отварања нове фабрике – рекао је Бкаират.

На питање где се налази 200 тона цигарета „мак“ које су произведене у фабрици, Бкаират је одговорио да је све што је произведено увек искључиво планирано за извоз.

– То је количина која је требало да буде извезена пре отварања нове фабрике – казао је Бкаират и додао да не зна где су сада те цигарете.

На питање да ли се боји хапшења, с обзиром на то да не зна где су цигарете које је његова фабрика произвела у Црној Гори, Бкаират је одговорио да има пет фабрика у свету.

– Ако треба да се плашим због само једне особе која је нешто погрешила у Црној Гори, мислим да као привредник не треба од тога да стрепим – саопштио је Бкаират.

Према уговору, како је рекао Вујовић, у првој фази ће бити запослено 55 радника, али ће тај број расти са повећањем обима производње. До краја године биће упослено 100 људи.

БЕЗ ПОДАТАКА

Ахмад Бкаират је казао да не може да одговори на питање колико је цигарета у прошлој години произведено у НДКП, с обзиром на то да је репроматеријал, осим дувана који је набављан с ових простора и региона, добијан и из Дубаија. Он је објаснио да ти подаци постоје у документацији компаније.