Велики транспорт

Пише: Горан Врачар

Од краја Другог свјетског рата па све до општенародних дешавања 1991.године, Југославија је снимала ратне филмове у којима је величала што комунистичку пропаганду што борбу свих народа и народности тада нам драге и једне једине, никад прежаљене СФРЈ.

Таква каква је, југословенска кинематографија је, кроз филмове “Козара“, “Битка на Неретви“ и још многе друге, изњедрила чувене глумце и режисере. Један од најчувенијих и најпризнатијих режисера био је и остао Вељко Булајић који је, не само потписао поменуте филмове него и, а о томе се тада много писало, жестоко “задужио“ филмску индустрију, снимајући далеке 1983.године скуп и прескуп филм “Велики транспорт“.

2017.године режије се прихватио други Булајић али овај пут Рајко, освједочени организатор много “Великих траснпорта“ којима је шумска грађа прелазила границу и тиме задужио Шуме Српске за ко зна колико конвертибилних марака. Можда ријеч “задужио“ не објашњава најбоље системске промјене у пословању и финансијском краху што “Шума Српске“ што дрвопрерађивача, али да шуме нема и да паре фале евидентно је. Кадар какав се само може пожељети, требао је да поново засједне на чело Шумарства у Сокоцу јер је ту функцију већ успјешно обављао за шта је награђен са 11 кривичних пријава. Наравно, у земљи у којој је кривична пријава за несавјесно пословање или за било какву привредну малверзацију у ствари признање и у којој се такви финансијски чаробњаци проглашавају способним кадровима, број кривичних пријава управо је пропорционалан успињању на партијској љествици успјешних.

Како би спасили што се спасити може, ови који балване прерађују најавили су протесте против ових који балване крчме па су ови који подржавају носиоце кривичних пријава и других друштвених признања, одлучили да организују контра митинг подршке васколиком партијском угоститељству, да не кажем крчмарима. По старој народној “завади па владај“ требали су се у Сокоцу сусрести а можда богами и размјенити покоју псовку ако не и шта јаче и физички прихватљивије, они који би да раде и они које је партија послала да штите кадровске прваке у циљу спасавања извора финансирања и партије и њених паразита који су се накотили до неслућених размјера. Ипак, митингаши су, процјењујући да би могли добити по носу, од митинга одустали али ови други од протеста нису.

Незадовољни и љути, протестанти су се окупили у заказано вријеме и на заказаном мјесту и затражили смјену врха “Шума Републике Српске“ док шуме још имамо, а они који ће тек да буду незадовољни, вјероватно су вирили иза завјеса и ковали неке нове планове. “Велики транспорти“ се обустављају на неодређено вријеме док се не види ко коме и колико дође и ко је кога чиме задужио. Да ли ће се дугови поравнавати на шумама или ће се рјешење наћи у некој другој фирми, нпр. Електродистрибуцији по систему ја теби овдје а ти мени тамо, видјеће се. Влада РС ће, наравно на енглеском, да упути ријечи разумијевања за настале проблеме и онемогући Булајића, који је одустао од мјеста директора, да заради 12. и 13. кривичну пријаву бар на том мјесту. Да ће се за вриједног партијског војника наћи неко друго и боље мјесто не треба сумњати.

А да ли ће све ово бити тресла се гора родио се миш, остаје тек да се види. До тада у Сокоцу се неће чути моторка. Као да има још шта да се сјече.