Загреб, СДП тражи расправу о злоупотреби усташких симбола

Посланици опозиционог СДП-а у хрватском Сабору затражили су расправу о владином игнорисању учестале злоупотребе усташког поздрава „За дом спремни“, јавила је „Хина“.

Интерпелацију је поднело 28 заступника СДП-а који сматрају да владу треба обавезати да својим деловањем спречи коришћење симбола и поздрава који су у Хрватској забрањени Уставом, законом и јасном судском праксом.

СДП-ов заступнички клуб подсећа да је већ интервенисао када је у новембру прошле године у Јасеновцу подигнута спомен-плоча ХОС-а са уклесаним усташким поздравом „За дом спремни“ и да је пред скупштинским Одбором за Устав покренута расправа на ту тему, али је она убрзо резултирала закључком којим се истиче да постављање плоче вређа све жртве тог усташког логора и све жртве усташког режима.

СДП констатује да спорна спомен-плоча није уклоњена, да је неделовање владе и релативизација усташких злочина у друштву довела до тога да Координација јеврејских општина бојкотује обележавање Дана сећања на жртве Холокауста и нарушавања међународног угледа Хрватске.

Сабору предлажу закључке којима ће утврдити да је поздрав „За дом спремни“ коришћен као службени поздрав усташког покрета и тоталитарног режима НДХ, и да је влада дужна да у року од осам дана уклони спомен-плочу погинулим хрватским ветеранима и припадницима ХОС-а у Јасеновцу с речима „За дом спремни“, и да у року од 15 дана покрене поступак надзора над регистрованим правним лицима која у свом називу или симболима користе речи „За дом спремни“ и од њих затражи промене статута.