“Моја прича: Изаберимо мир заједно“, 25.априла у Сокоцу

Позивамо Вас на Јавно говорење

“Моја прича: Изаберимо мир заједно“
Висока школа за услужни бизнис
Соколац
25.априла са почетком у 11:00 часова

Јавно говорење ће бити одржано у оквиру пројекта ПРО-Будућност (Повјерење, Разумијевање, Одговорност за Будућност) Америчке агенције за међународни развој (USAID) који имплементира Catholic Relief Services у сарадњи са Фондацијом Мозаик, Каритасом Босне и Херцеговине, Форумом грађана Тузле и Хелсиншким парламентом грађана Бања Лука.

На Јавном говорењу се очекује учешће представника/ца локалних власти, цивилног друштва, медија, представника школа, невладиних организација и свих осталих заинтересованих грађана из Општине Соколац.

“Моја прича: Изаберимо мир заједно” је разговор о сукобима 1992. – 1995. у БиХ из другог угла и са другачијом перспективом. Током сат и по времена три особе чланови/це удружења/удруга логораша, несталих и насилно одведених, погинулих, те обољели од ПТСП-а (директне жртве рата), независно од етничке и религијске припадности, јавно говоре о својим личним искуствима доживљеним у рату и разговарају са учесницима/ама о својим некадашњим и данашњим погледима на рат, живот и мир.

У циљу подстицања шире културе помирења, позвали смо учеснике/це који су успјешно завршили тренинге комуникације, трауме и опраштања да кроз јавне говоре, које смо симболично назвали Моја прича: Изаберимо мир заједно, говоре о својим искуствима и вриједности помирења. Моја прича: Изаберимо мир заједно је активност која се представља широм Босне и Херцеговине и упућена је различитој публици. Говорници/е и догађаји о којима ће говорити нису осмишљени како би генерализовали јавни дијалог, позвани су дијелити лична искуства како би слушаоци и слушатељке имали прилику бити инспирисани властитим примјером и разумјети важност помирења.

Циљ пројекта ПРО-Будућност је да допринесе изградњи повјерења међу свим грађанима Босне и Херцеговине. Овај пројекат ће ангажовати више од 100.000 грађана у 48 циљаних општина/опћина/градова које су од рата подијељене по етничким линијама. Пројектне активности укључују обуку, мировне кампове, јавна говорења, културне догађаје, мале грантове и локалне иницијативе. Путем дијалога међу групама и едукације, грађани Босне и Херцеговине се могу осврнути на прошле догађаје и окренути ка будућности и почети да сарађују на изградњи земље која се базира на вриједностима толеранције и различитости.

Радујемо се вашем доласку.