АЛАРМАНТНО: Сваких 90 минута у Српској неко ОБОЛИ ОД РАКА

Аутор: Маја Башић

Број оболелих од карцинома у Републици Српској је за пола деценије порастао за скоро 25 одсто, а број оних који су изгубили битку са овом опаком болешћу за 13 одсто.

Према подацима Института за јавно здравство (ИЗЈЗ), 2009. је откривено 4.477, а 2014. године 5.577 нових случајева болести.

То практично значи да се у РС сваког дана 15 људи суочи са злослутним сазнањем да су тешко оболели.

У поменутом периоду, број преминулих од карцинома је са 2.782 скочио на 3.151, тако да дневно у просеку најмање 8 људи умре од последица неке малигне болести.

Да је у РС све више оних који се боре са канцером потврђују и подаци о порасту трошкова за цитостатике. Анализа Фонда здравственог осигурања показује да је у 2013. за ове лекове потрошено 12,7 милиона, а лане више од 13,3 милиона КМ.

У Српској је уочљив и тренд раста оболевања код особа млађе животне доби, а у 2015. години у болницама је укупно лечено 36.735 оболелих од канцера.

У ИЗЈЗ кажу да савремени начин живота подразумева промену у личним навикама, начину исхране, физичкој активности, као и изложеност све већем броју штетних утицаја из околине.

– Резултат свега тога је повећање ризика за малигне болести – каже специјалиста социјалне медицине у ИЗЈЗ Дијана Штркић.

Додаје да је најбољи начин борбе против малигних болести примарна превенција обољења, која представља најефикаснији приступ њиховој контроли.

– Спречавањем изложености факторима ризика, или њиховим модификовањем, могуће је спречити настанак значајног броја малигних неоплазми. Уколико до болести ипак дође, њен је исход могуће побољшати раним откривањем, те благовременим лечењем. То повећава шансе за оздрављење и бољу прогнозу, а смањује могућности компликација и рецидива болести – истиче Штркић.

Према њеним речима, присутни тренд раста броја новооткривених случајева малигних неоплазми у току поменутог периода последица је и побољшања евиденције малигних неоплазми.

И из Удружења хирурга Српске недавно су саопштили да је у РС у порасту број оболелих од свих облика карцинома, те да су главни узроци оболевања исхрана, генетски поремећаји, стрес и последице рата. Нагласили су да се, нажалост, пацијенти у правилу јављају у узнапредовалом стадијуму.

Најчешће локализације малигних процеса код мушкараца су бронх и плућа, колон и ректум, простата, мокраћна бешика и желудац. Пет најчешћих локализација малигних процеса код жена су дојка, грлић и тело матернице, колон и ректум и душник, бронх и плућа.

Лекари подсећају да је могуће утицати на превенцију малигних болести, њихово рано откривање и правовремено лечење.

То подразумева усвајање здравих животних навика у правцу правилне исхране, чешће бављање физичком активношћу, избегавање конзумирања алкохола и дуванских производа. Следи заштита од инфекција које проузрокују рак, избегавање претераноом излагању сунцу, те одлазак на редовне превентивне прегледе.

Други узрок смртности

У Српској су малигни тумори један од водећих јавноздравствених проблема и налазе се иза болести срца и крвних судова као други узрок смртности.

Према званичним подацима, сваки десети пацијент лечен у болницама у РС хоспитализован је од малигних болести, а нешто чешће је реч о женама.

Основни фактори ризика за настанак карцинома су пушење, стил живота, начин исхране, гојазност, физичка неактивност и стрес, као и одређене морфолошке промене у ткивима.