Милован Бјелица о „Шумама РС“: Не може СНСД-ов локални моћник одређивати судбину Сокоца

Аутор: М.Радевић

Радници „Шума Републике Српске“ већ мјесецима упозоравају на криминал и невиђену пљачку ресурса у овом јавном предузећу.

Милован Цицко Бјелица: Зашто ћути правосуђе

Прије два дана протестовали су дрвопрерађивачи на Сокоцу те затражили смјену директора „Шума РС“ Ристе Марића и комплетног руководства овог предузећа. Својим „таловима“, склапањем штетних уговора и вишегодишњим свјесним уништавањем шумских ресурса, руководство „Шума РС“ довело је раднике и прерађиваче до, како кажу, руба пропасти.

*** РОМАНИЈА ИЗАБРАЛА: Апсолутна подршка Страхињи Башевићу за мјесто директора ШГ „Романија“

Булајићев велики повратак

Непосредан повод за протест на Сокоцу на којем се окупило око двије хиљади био је именовање Рајка Булајића, кадра СНСД-а, на чело Шумског газдинства „Романија“. Са исте те функције Булајић је смијењен у априлу 2012. године одлуком Владе РС-а због тога што је незаконитим пословањем нанио вишемилионске штете предузећу. Булајић је, иначе, током своје каријере „зарадио“ чак 11 кривичних пријава, а једном је и хапшен – 2007. године, и том приликом рањен је полицајац на којег је пуцао припадник Булајићевог обезбјеђења.

*** ШУМАРСКИ ЗЕМЉОТРЕС – Због Булајића трешће се Романија и Бањалука! (ВИДЕО)

Наводно је за Булајићев повратак на велика врата у „Шуме РС“ најзаслужнији Мирко Чоловић, предсједник Општинског одбора СНСД-а Соколац, који се тренутно брани са слободе након што је у новембру 2016. ухапшен под оптужбом да је неплаћањем пореза оштетио буџет РС за више од шест милиона марака.

Начелник општине Соколац Милован Цицко Бјелица за Фактор каже да се појединци из руководства „Шума Републике Српске“ понашају као да је то предузеће њихов страначки плијен са којим могу да раде шта хоће.

*** Док смо живи Рајко Булајић неће бити директор! (ВИДЕО)

– Ако је тачно да се на одговорна мјеста од којих зависи судбина радника, па и цијелих локалних заједница кад је у питању искориштавање природних ресурса, доводе људи који имају нерашчишћене неке пријаве у правосуђу, а правосуђе на то ћути већ годинама, онда имамо велики проблем. Ми имамо веома лоша искуства са шумским газдинством на подручју општине Соколац када је у питању реализација законске обавезе коју ‘Шуме РС’ имају према локалним заједницама. Посебно се дискриминишу општине чији начелници не припадају скупштинској већини на нивоу Владе Републике Српске – каже Бјелица.

Начелник Сокоца сматра да је одлука о именовању Рајка Булајића на чело ШГ „Романија“ у најмању руку упитна.

– Распише се легалан конкурс, комисија проведе цијелу процедуру и онда неко каже: ‘Хајде ставићемо некога за вршиоца дужности’, као да се и није десио конкурс. У овом случају за вршиоца дужности покушава се поставити особа која није могла учествовати на конкурсу због неиспуњавања услова, а кандидату који је наводно прошао конкурсну процедуру, да би се одобровољио, нуди се позиција техничког директора. Свугдје има добрих и стручних људи, али жалосно је да такви људи испаштају због одређених интересних група, односно интереса политичких партија – каже Бјелица.

*** РОМАНИЈА ИЗАБРАЛА: Апсолутна подршка Страхињи Башевићу за мјесто директора ШГ „Романија“

Додаје да не може један човјек одређивати судбину локалне заједнице и њених природних ресурса.

– Свака општина има неког свог локалног моћника, а у случају општине Соколац тај човјек је из СНСД-а и има проблеме са правосуђем. Он одлучује о свему томе и сигурно има сагласност своје партије да би се могао тако понашати – закључује Бјелица.

У политичкој расподјели функција, атрактивно мјесто директора ЈП „Шуме Републике Српске“ већ годинама припада Социјалистичкој партији (СП), чији је кадар и актуелни директор Ристо Марић. Међутим, познаваоци прилика у том предузећу тврде како је Марић само фигура у рукама СНСД-а и Милорада Додика, који има стварну власт и именује директоре шумских газдинстава по властитом нахођењу. А одлуке СНСД-а Марић прећутно одобрава, како кажу радници предузећа, уз одговарајућу надокнаду…

Не дираш ме, не дирам те

Радници „Шума РС“ у фебруару ове године упутили су писмо медијима у којем су детаљно објаснили како функционирају ствари у овом предузећу.

– Систем у коме је у ЈПШ „Шуме РС“ мјесто генералног директора припало Социјалистичкој партији, а други чланови управе предузећа као и директори шумских газдинстава су именовани сходно кључу за расподјелу договореном између СНСД, ДНС и СП на републичком нивоу створило је ситуацију у којој кључну ријеч у управи предузећа има генерални директор Ристо Марић из СП, и комерцијални директори из СП Боро Лазић, док на терену кључну улогу задржавају директори газдинстава (махом из СНСД) који још у вријеме када је директор био Драган Грабовац из СП почињу да се понашају потпуно аутономно у односу на директора предузећа и за такво понашање добијају подршку својих локалних одбора СНСД. На тај начин успостављена је пракса коју није ни покушао нарушити Ристо Марић, а по тој пракси успостављена је политика у ЈПШ Шуме РС „не дираш ме, не дирам те“ према којој директор Марић са сарадницима прави криминал на нивоу управе предузећа гдје узима мито од прерађивача приликом уговоарања количина за предстојећу годину, приликом давања олакшица при плаћању и слично, од извођача приликом избора за извођење радова у шумарству и јавних набавки, док се директорима газдинстава из СНСД препустило да на свом нивоу праве криминал у погледу сјече, допуштања улазака у одјеле, фактичког испоручивања сировине, класирање, па све до најбраталније крађе у виду голе, нелегалне сјече. То стање се најбоље може описати ријечима безочна пљачка, анархија и хаос – истичу радници.

На Сокоцу протестовало око три хиљаде људи

*** ЕКСКЛУЗИВНО: Обраћање Мире Ћајић, бившег високог функционера ОО СНСД Соколац

Радикалне мјере

А да су „Шуме РС“ првенствено инструмент помоћу којег владајуће структуре извлаче новац и да никоме није стало да се успостави ред, потврдио је и Марићев претходник Јаков Галић, који је почетком 2003. поднио оставку на мјесто директора овог јавног предузећа након што није прихваћен његов програм консолидације у сређивању стања у „Шумама“.

– Други постављују директоре газдинстава, а ја сносим одговорности. То не могу да прихватим – изјавио је тада Галић.

*** ПОРУКА СА ПРКОСНЕ РОМАНИЈЕ: Тражимо смјену врха ЈП „Шуме Републике Српске“ (ВИДЕО)

Вишегодишњи криминал мора се коначно зауставити, поручују дрвопрерађивачи. Охрабрује их, како кажу, то што су на посљедњим протестима на Сокоцу, поред локалног становништва, уз њих били и чланови СНСД-а, СДС-а и ДНС-а. Уколико до краја седмице не буду испуњени њихови захтјеви, најављују да ће предузети „одлучне и радикалне законом дозвољене мјере“.