МИП Израела: Арие Ливне је лажњак!

0

Амбасада Босне и Херцеговине у Држави Израел примила је данас ноту Министарства иностраних послова државе Израел у којој се наводи да су у претходном периоду исцрпљени сви дипломатски канали којима су покушали да указу на чињеницу да Представништво Републике Српске у Израелу не постоји и да Арие Ливне није представник Републике Српске у тој земљи.

У ноти се истиче да је Представништво Републике Српске у Јерусалиму затворено 31. децембра 2013. године и да није послије тога поново отварано.

Наводи се да је Представништво Републике Српске, према подацима званичног регистра компанија које послују у Израелу, пререгистровано у приватну компанију (д.о.о.), чији је руководилац Арие Ливне и да нису регистроване просторије у којима се компанија налази.

„Министарство иностраних послова Израела није остварило никакав контакт, нити је сарађивало на питањима организације економских, привредних, културних нити спортских догађаја, са новоформираном компанијом, нити су израелски медији пратили било какав догађај у њиховој организацији у протекле двије године“, каже се у допису.

Арие Ливне је, како се наводи, заобилазио званичне институције Израела приликом покушаја да организује састанке политичких лидера из Републике Српске и Израела и није исказао јасну намјеру да на било који начин унаприједи билатералне односе између двије земље.

Такође се наводи да Арие Ливне није позван да присуствује нити једном састанку током посјета званичника Републике Српске Израелу, па чак ни онда када су власти из Бањалуке тражиле да се то учини.

Према званичној ноти Израела, слика о Ливнеу као утицајном израелском дипломати на Балкану, која је створена у појединим медијима у региону, не одговара истини, те се јасно истиче да су сви ставови Ариа Ливнеа искљуèиво његови лични и да ни у ком случају не представљају ставове државе Израел.

Констатује се да су билатерални односи Босне и Херцеговине и Израела добри и да постоји потреба да се исти продубе и побољшају у многим областима од заједничког интереса.

Истиче се значај недавне посјете предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића и министара иностраних послова и безбједности Босне и Херцеговине држави Израелу, које су резултат пуне сарадње Министарства иностраних послова Израела са Министарством иностраних послова Босне и Херцеговине, као и са другим институцијама из Босне и Херцеговине.

На крају дописа, Министарство иностраних послова Израела наводи да ће амбасадор Израела у Босни и Херцеговини Боаз Родкин учествовати на званичној церемонији обиљежавања Дана сјећања на жртве усташког злочина у концентрационом логору Јасеновац и Доњој Градини и да ће имати званичне састанке у Бањалуци.

Министарство иностраних послова Израела захтијева да Арие Ливне не учествује на састанцима амбасадора Родкина са представницима институција Републике Српске, те се тражи да се надлежне институције и министарства обавијесте о поменутом захтјеву.

Министарство иностраних послова Босне и Херцеговине, у складу са молбом Министарства иностраних послова Израела, о наводима из израелске ноте обавијестило је Младена Иванића, предсједавајућег Предсједништва Босне и Херцеговине, Милорада Додика, предсједника Републике Српске, и Зиатана Клокица, министра за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске.

Постави одговор