„Нисам човјек сукоба“

„Нисам човјек сукоба, могу да будем дио договора. Али не морам ја нека буде неко други. Нема Југославије, створена је БиХ, подједнако је нико није хтио овакву, нису ни Бошњаци задовољни овом БиХ. У апстрактном смислу они ће Вам рећи БиХ је наша држава- ОК, али унутрашњим дешавањима, Ви сте одатле, па знате да не постоји задовољство. Нису задовољни Хрвати, нису задовољни Срби, нико није задовољан у овој земљи. Нису задовољни ни странци који су хтјели далеко више или хоће далеко више. Ово је мјесто општег незадовољства“, поручио је предсједник Републике Српске Милорад Додик у интервјуу Дневнику ТВ1.

Додик је очекивао да ће данас посланици у Представничком дому ПС БиХ усвојити по хитној процедури закон о акцизама на основу кога би дошло до повећања цијене горива за 15 фенинга.

„На крају крајева, имамо најјефтиније гориво у региону и то већ годинама. Наравно, многи ће наћи разлога да кажу да и многе друге ствари не ваљају. Но, мислим да инвестиције које се омогућавају усвајањем закона о акцизама сигурно дају могућност да се ти пројекти запосле и да привуку и генеришу одређену потрошњу која је веома важна за сам развој“, рекао је Додик.

Каже да је његов највећи успјех што су показали да РС може данас, сутра да буде одржива и да живи у политичком смислу и да не смета никоме, ни Бошњацима.

„Био сам прије мјесец дана у Дубравама, гдје већином живе Бошњаци. Отварали смо амбуланту коју смо изградили и договорили смо се да асфалтирамо око два км пута кроз та насеља, што ћемо и урадити чим вријеме дозволи. Желим да се и Бошњаци као грађани Републике Српске осјећају сасвим комотно и добро. Ми нисмо мотивисани на начин да смо против. Наравно, они који не воле Републику Српску, ни ми њих не можемо да волимо. То је дефинитивно можда политички некоректно рећи и можда није најбоље рећи са становишта овога што ја радим, али у сваком случају јесте људски рећи“, рекао је Додик.

На констацију новинара да је то иста прича по којој једни не воле Републику Српску, једни не воле БиХ и да се стално вртимо у том кругу, а да народи и грађани од тога немају никакву корист, Додик је рекао питајте народ.

„Ми немамо користи од међународног интервенционизма у БиХ. Хајде да Бошњаци, Хрвати и Срби сједну и кажу ово је наша земља, овдје више не могу да управљају амбасадори, који се сваког петка састану“, рекао је Додик.

Подсјетио је да је било доста састанака у прошлости на којима су се упразно договарали.

„Колико сам јутара дочекао разговарајући испразно о стварима које би требало да побољшају стање и никада нисмо успјели? Знате ли колико смо се пута договорили ми из БиХ – и Бошњаци и Хрвати и Срби, а онда када страници то поклопе, одмах развале“, рекао је Додик.

На питање који странци, одговорио је сви, окупљени око тадашњег естаблишмента САД, старе администрације.

„Сада вјерујем Трампу који каже да се он неће петљати. Ми ћемо подузети одређене кораке да видимо да ли заиста има петљања или нема“, рекао је Додик.

Када је у питању влада Републике Српске, он је рекао да премијерка неће бити смињена.

Што се тиче могуће реконструкције њеног кабинета, он је рекао да влада озбиљно у тешким околностима обавља своје послове.

„Постоји потреба за неким енергичнијим или већим присуством владе на терену. Видјећемо… То се може ријешити да постојећи састав изађе на терен или да то ријешите неким новим људима који уносе неку нову енергију“, рекао је Додик.