Оштра дебата о Косову пред Савјетом безбједности УН

Савет безбедности поново подељен када је у питању Косово. Шеф Унмика упозорио на застој дијалога Београда и Приштине и осудио запаљиву реторику косовских политичара.

Министарка правде Нела Кубуровић оштро критиковала улогу шефа бивше Верификационе мисије ОЕБС-а Вилијама Вокера. Представница Косова, Вљора Читаку, оптужила Србију за „расизам“ и позвала Савет безбедности да укине Унмик. САД: Границе на Западном Балкану дефинисане и непромењиве. Русија оштро осудила изјаве Едија Раме и Хашима Тачија.

Дијалог Београда и Приштине запао је у ћорсокак, оценио је у уторак, пред амбасадорима Савета безбедности Уједињених нација, шеф Унмика Захир Танин, упозоравајући на запаљиву националистичку реторику која се последњих месеци чула из Тиране и Приштине.

„У протеклом периоду јавна комуникација се вратила на нетолерантне и националистичке слогане,“ рекао је Танин, подсећајући на серију реакција које су изазвали хапшење Рамуша Харадинаја у Француској и судски поступак по захтеву да се бивши регионални командант ОВК изручи Србији.

Танин је, такође, осудио и најаве албанског премијера Едија Раме и косовског председника Хашима Тачија о могућем уједињењу Косова и Албаније уколико ЕУ настави да одуговлачи пут интеграција.

„Ма какве биле стварне намере иза ових изјава, нека питања су са нивоа академске дебате прешла на политички ниво. Овакве изјаве могу да распламсају страхове и тензије и доведу до нечег много горег. Морамо се запитати какво место има оваква реторика 2017“, рекао је Танин.

Кубуровић: Приштина дијалог схвата као средство уцене

Министарка правде Нела Кубуровић упозорила је Савет безбедности УН на неприхватљив манир Приштине да се дијалог и процес нормализације односа третирају као средство уцене према српској страни и европским партнерима.

Кубуровићева је указала да је такав став Приштине кулминирао почетком марта, када је косовска скупштина усвојила резолуцију о прекиду дијалога, који се фактички везује за судбину једне особе која се терети за најмонструозније злочине.

„Упркос томе да договор о успостављању ЗСО представља најважнији део Првог споразума о нормализацији односа и кључно питање за опстанак српског народа на КиМ, ни у протеклом периоду није било значајнијих помака на том плану“, навела је и додала да проблем неће решити тек покоја узгредна јавна критика упућена Приштини.

„Више нису довољне празне речи, потребна су конкретна дела“, навела је Нела Кубуровић.

Министарка правде Србије оштро је критиковала некадашњег шефа Верификационе мисије ОЕБС-а на Косову Вилијама Вокера, наводећи да су његови поступци довели до одлуке о агресији на СР Југославију 1999. године.

„Против Србије се деловало срачунато и не ради задовољавања међународне правде“, рекла је Нела Кубуровић.

Министарка правде Србије оценила је да је одлука француског суда да не изручи Рамуша Харадинаја Србији „срамна и противправна“, подсећајући на претеће поруке које је током тог процеса Србима на Косову упућивао његов брат Даут.

И овога пута Кубуровићева је у име Србије апеловала на државе које нису признале косовску независност да остану доследне у свом принципијелном поштовању међународног права и Повеље УН, а оне који су то учиниле да своје одлуке преиспитају.

Вљора Читаку оптужила Србију за расизам

Косовска амбасадорка у САД Вљора Читаку оценила је да је Резолуција 1244 „одавно истекла“ и позвала амбасадоре Савета безбедности да посете Косово и увере се о ситуацији на терену. Срби на Косову су најпривилегованија мањина у Европи, рекла је амбасадорка Читаку, тврдећи да су Албанци на југу Србије „мањина која се налази у најгорем положају“.

Говорећи о формирању војске Косова, Читаку је рекла да ће покушати да убеди Србе да подрже тај пројекат, али да „никоме неће дозволити да Косово претвори у таоца“.

Амбасадорка Читаку је, такође, оптужила Србију за „расизам“. Савет безбедности више није место о којем треба да се расправља о Косову.

„Унмик више нема улогу на Косову и зато смо били изненађени када смо видели да је буџет Унмика за наредну годину повећан“, рекла је Вљора Читаку. Захвалила је САД и Француској на иницијативи да се мисија УН на Косову приведе крају.

Русија и САД опречно о стању на Косову

Представници Русије и Сједињених Америчких Држава изнели су, пред Саветом безбедности УН, опречна виђења ситуације на Косову, при чему се Вашингтон залаже за смањивање мисије светске организације, Унмика, док Москва сматра да, с обзиром на стање на терену, такво решење не би било мудро.

Заменик руског амбасадора при УН Владимир Сафронков упозорио је да је дијалог Београда и Приштине већ месецима у ћорсокаку. Сафронков је, такође, упозорио да је формирање војске Косова у директној супротности са Резолуцијом 1244, као и да су одлуке косовског парламента у вези са процесом против Рамуша Харадинаја у Француској једнако опасне.

Русија је оштро осудила запаљиве изјаве Едија Раме и Хашима Тачија о могућем уједињењу Албаније и Косова, посебно истичући подршку коју је том пројекту пружио Вилијам Вокер. Сафронков је, такође, упозорио да ситуација на Косову, посебно у погледу регрутације радикалних исламиста, не дозвољава размишљање о смањењу обима мисије УН, као ни о броју извештаја шефа те мисије Савету безбедности.

Такав став Москве подржала је и Кина.

Нисмо изненађени одуговлачењем у истрагама о злочинима Ослободилачке војске Косова, рекао је Сафронков, подсећајући да је од извештаја Дика Мартија прошло више од шест година. Еулекс мора да осигура непристрасан приступ процесима, што, како је рекао, Хашки трибунал није успео да уради.

Заменица амбасадора САД при УН Мишел Сисон критиковала је захтев Унмика да се буџет за наредну годину повећа за два милиона долара. Вашингтон подржава смањење Унмика у светлу напретка које је Косово постигло. Сисонова је, такође, преложила да се редовни извештаји шефа Унмика уместо на свака три месеца, разматрају највише два пута годишње.

Британија је, такође, подржала смањење Унмика, наводећи да се пред Саветом безбедности свака три месеца више расправља о догађајима од пре двадесетак година него о напретку које је Косово остварило последњих година.

Сличан став изнела је и Француска.

САД су позвале Београд и Приштину да испуне договоре проистекле из дијалога. „Позивамо све лидере из региона да избегавају запаљиве изјаве и усредсреде се на ствари које ће њиховим земљама донети напредак. Границе на Западном Балкану су дефинисане и непроменљиве“, рекла је америчка амбасадорка.

Постави одговор