Анализа у Словенији: Нема разлике међу производима за источна и западна тржишта

Међу производима намијењеним за источна и западна тржишта нема значајнијих разлика, установила је Словенска управа за сигурност хране.

Управа је анализирала 22 производа одвојено намијењена за источна и западна тржишта на темељу информација од надлежних тијела других држава чланица Европске уније (Словачка, Мађарска), из којих се може закључити о различитој квалитети производа намијењених за западне и источне земље, извијестио је РТВ Словеније.

Анализирани су производи као грицкалице, чоколадни намази, чоколаде, вафли, пецива, бомбони, те инстант приправци за пререму какаа.

Укупна процјена резултата показује да међу производима произведеним на западна тржишта, те производима за источна тржишта не постоје значајна одступања између декларирисане вриједности и измјерене вриједности храњивих твари, односно да су измјерене вриједности појединих храњивих твари у оквиру допуштених толерантних одступања.

На темељу измјерених вриједности забиљежена су допуштена толерантна одступања код три производа, а то су слани снацк производи за западно тржиште, у којем је садржај соли мањи од декларисане вриједности.

Исто вриједи и за интегрални кекс намијењен западним тржиштима, гдје је садржај прехрамбених влакана виши од декларисаног, и инстант какао, намијењен западним тржиштима, гдје је измјерен нижи садржај какаа од декларисаног.

Постави одговор