Нина најљепшим ћириличним рукописом пише поезију

Нина Абазовић одлична је ученица другог разреда гимназије Средњошколског центра “Василије Острошки” Соколац, вишеструко је умјетнички надарена, а објавила је и прву пјесму у Зборнику стваралаштва младих Српске.

Професор српског језика и књижевности у овој школи Сузана Пржуљ потврђује Срни да је Нинина пјесма “Рођенданска” објављена у “Зборнику књижевног стваралаштва младих Републике Српске” у марту.

Она појашњава да је Културно-издавачки центар “Српска кућа” из Пожаревца штампао Зборник поводом 21. марта – Међународног дана поезије.

Пржуљева сматра да је ријеч о вишеструко умјетнички надареној ученици, која поред редовних обавеза, црта, слика и пише поезију.

Нина Абазовић намјерава да се окуша и као кантаутор, а, осим за умјетност, има посебан осјећај за језик.

Абазовићева је учествовала и на Републичком такмичењу из српског језика у Требињу у априлу.

“Духовно сиромаштво погубно је као и материјално. Признања која средњошколци добијају за своје литерарне радове утолико су вреднија уколико смо свјеснији проблема зависности од мобилних телефона и компјутера, као и свакодневног притиска `отпадног језичког материјала”, наводи професор Сузана Пржуљ.

Управо захваљујући подршци Пржуљеве, Нина Абазовић каже да је одлучила да објави своје пјесме.

Она истиче да су јој у томе помогли “реп и рок музика, у којима се проналази на најбољи начин и црпи идеје”.

Нина црта ликове из серија и анима /јапански цртани филмови, које радо гледа и уз њих усавршава енглески и јапански језик.

На прошлогодишњем конкурсу Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета” Републике Српске ћирилични рукопис Нине Абазовић проглашен је најбољим у јануару 2015. године на нивоу школе.

Такмичење “Моја оловка пише ћирилицом” има за циљ очување српског језика и ћириличног писма, а ова талентована дјевојка се лијепим писањем придружила онима који његују српску културну баштину.

Постави одговор