ПОЧЕТАК КРАЈА МИЛОРАДА ДОДИКА: Рушење власти је почело, чека се коначан пад?

Аутор: Милован Матић

Предсједник РС Милорад Додик добио је ударац који за многе представља почетак његовог краја. Хоће ли до тога стварно доћи зависи подједнако од његових коалиционих партнера, опозиције, али и јавности.

Након што Владина одлука о продаји 64,9 одсто капитала РЖР Љубија Израел инвестмент групи није добила подршку посланика Народне скупштине Републике Српске, остало је отворено много питања. Једно од њих је и како ће и хоће ли владајућа коалиција наставити успјети да се опорави од јучерашњих догађаја који наговјештавају нове моменте на политичком небу РС, али и тежак период за Милорада Додика и Владу РС.

Можда и најважније од свега јесте да су јучерашњи догађаји у Народној скупштини РС показали да постоји и други пут, пут који није „изградио“ Додик са својим сљедбеницима. То су показали рудари који су јасно поручили да је доста обмана власти, да је доста криминалних послова који нас држе на дну и да је вријеме за промјене на боље.

Колико ће рударе слиједити остали грађани РС зависи од много фактора, али највише од опозиције која овај пут има најбољу шансу да се обрачуна са актуелном власти на челу са Милорадом Додиком .

Предсједник Партије демократског прогреса (ПДП) Бранислав Бореновић тврди да након јучерашње сједнице НСРС ништа неће бити исто, те да је „Љубија“ само почетак краја садашње власти.

“Ово је била крупна ствар која се десила и ово је једна пукотина која је отворила дубоке процесе. Овим је показано да у Републици Српској постоји парламентарни капацитет да заустави ову ерозију која се дешава и да каже Милораду Додику и његовом СНСД-у ‘не’. Ово је стратешко питање које је било од огромног интереса за јавност РС, не само једне регије, али и питање односа унутар владајуће коалиције и сигурно нам даје за право да размишљамо у том правцу да би се у будућности могла формирати једна много компетентнија и стручнија власт која би радила свој посао много одговорније него што је то било до сада”, рекао је Бореновић.

Према његовим ријечима, сљедећи корак је изгласавање неповјерења Влади РС у Народној скупштини. Он сматра да ће приједлог опозиције да се ускрати подршка Влади довести до неопходних промјене које су почеле са јучерашњим гласањем у Скупштини.

“Начин како смо ми предложили тај документ показује да смо одговорне странке и озбиљни људи. Документ са много важних чињеница, са 200 страница чистих аргумената само показује да смо странке које имају визију како да воде РС. Овај документ ће по први пут да разбије клише да смо сви исти. Мислим да је начин како смо се односили према подношењу иницијативе, дајући изузетно снажне аргументе, које нико не може да оспори показали како се бори против власти. Ми смо се ту бавили стањем у свим областима друштва кроз један приједлог о изгласавању неповјерења Влади како то налаже парламентна процедура. Увјерен сам да је ово почетак једног много коректнијег понашања у РС, “ наводи Бореновић који на питање да ли ће опозиција успјети скупити већину за овај приједолг одговара:

“Да ли ћемо имати већину за изгласавања неповјерења Влади зависи од политичких странака које су показале храброст када је у питању “Љубија”, да ли ће исто тако дјеловати и убудуће, или ће тај процес бити мало дужи. Наредни дани ће све показати, не бих ништа да прејудицирам”, казао је Бореновић.

Са друге стране, посланик Српске демократске странке (СДС) у НСРС Миладин Станић наводи да ће се криминал у РС наставити и даље, те да је неизгласавање приједлога Владе о продаји рудника само изузетак који је показао да у владајућој коалицији свако гледа своје интереса, а за грађане никог није брига.

“Добро је што Скупштина није дозволила пљачку коју је легализовала Влада у руднику кроз постављање представника инокосних органа који су узимали паре за себе, а не за државу. Они су осјетили да тамо има новца, па су умјесто да држава зарађује, довели Евгениј Зотова који није кредибилан купац, као што је и чињеница је да “АрселорМиттал” наноси велику штету РС”, рекао је Станић.

Због свега овога он додаје да оваква пракса само показује шта ће се дешавати даље.

“Ништа се неће промјенити. Само смо изгласали и отежали Влади да не може располагати са 92 милиона марака. Неће се чак ни изгласати неповјерење Влади РС јер сви они који су и јуче гласали и нису гласали за ову одлуку су на неки начин или купљени или у заједничкој корупцији и криминалу и они то неће промјенити. Јуче су само имали различите погледе на криминал у коме заједнички учествују. Јуче је СНСД ударио директно на локалну заједницу преко које царује Марко Павић двије деценије. Нажалост све ће се наставити по старом иако смо ми из опозиције направили такав доцумент којим доказујемо огромне размјере криминала власти и уништавања Републике Српске”, рекао је Станић.

У Демократском народном савезу (ДНС), који ће у будућности бити најважнија карика у евентуалном рушењу власти смирују лопту.

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић  (ДНС) изјавио је након скупштинске одлуке да не буду продате акције основног капитала Рудника жељезне руде “Љубија” се морају смирити страсти.

“Сви морамо да спустимо лопту, превише емоција унесено у једну тачку дневног реда, која није неважна, јер је приватизација рудника у нашим условима веома осјетљиво питање. Сви су овдје унијели себе превише лично, а све би требало радити трезвено са много аргументације да би била донесена исправна одлука”, рекао је новинарима Чубриловић, који је и потпредсједник ДНС-а.

Говорећи о коалицији СНСД-а, ДНС-а и СП-а, Чубриловић сматра да уколико “падне” на неком гласању, онда не би требало ни да постоји.

“Додик и Павић су дугогодишњи сарадници и чисто сумњам да данашња одлука о `Љубији`може да поремети односе. Сигурно је да данашња одлука неће имати утицаја на став ДНС-а о изгласавању неповјерења Влади Српске”, додао је Чубриловић.

Ипак, колико год коалициони партнери из власти покушавали да смире ситуацију и покажу да је јединство несаломиво, примјетно је да више ништа није као што је било. Ово је први пут да је Додик доживио велики пораз у НСРС, а нови и још тежи ће тек услиједити. Да ли ће се они деситидесити  до краја мјесеца кад је најављена сједница на којој ће се расправљати о неповјерењу Влади РС или ћемо на то морати чекати мало дуже, није толико ни битно, колико је важно то да је процес рушења режима почео.