Хаос у ФК Славија: Гдје су паре за Бјелоша?

Славија из Прага је уплатила 5.000 евра за трансфер Николе Бјелоша из редова Славије из Источног Сарајева, а тај новац посвађао је предсједника клуба Здравка Шавију и првог човјека клупске Академије спорта Душка Петровића.

На прозивке предсједника ФК Славија Здравка Шавије, који кривце за тренутно стање у клубу види у свима другима осим у себи, оштро је одговорио предсједник Академије спорта Славија Душко Петровић.

Он тврди да је председник Славије лично довео у клуб чланове Управног одбора, које је оптужио за нерад и опструкцију, те додао да је Шавија сличним методама као у фудбалском, уништио кошаркашки клуб који ни након четири сезоне не може да се опорави.

– Не знам којим методом је председник ФК Славија дошао до закључка да су чланови управе и ја као председник Академије спорта Славија његови главни проблеми. Статистичке чињенице говоре о његовом раду, а оне кажу да је клуб у последње две и по сезоне имао чак 86 играча под уговором, од чега су 22 била страни држављани. За то време је промењено осам шефова стручног штаба, док је 31 играч имао стан и храну, а то су огромни трошкови и за неке пуно јаче клубове. Због свега тога Славија је испала из Премијер лиге БиХ прошле сезоне, а ове је играла у групи за опстанак у Првој лиги РС. Метод растеривања људи који су учествовали у највећим успесима Славије када је клуб играо европска такмичења и освајао Куп БиХ и РС је неприхватљив. Својим понашањем Здравко Шавија уништава спорт у Источном Сарајеву – тврди Петровић.

Предсједник Академије спорта Славија је најавио тужбу против предсједника Славије због изношења неистина, увреда и оптужби у медијима.

– Одговорно тврдим да никаквих уплата на банковни девизни рачун Академије спорта није било, а на увид јавности дајем званични извод из банке. У њему се јасно види да од 1.1.2017. до 10.5.2017. није било никаквих трансакција. Предсједник ФК Славија ме јавно оптужио да сам намјерно игнорисао уплату која је, како је навео, стигла на рачун 28.4.2017. године, што је велика лаж. Поента приче је да сам ја оптужен за тешко стање у клубу јер нисам подигао новац из банке који још није ни легао, а сада питам предсједника зашто он није новац обезбједио раније како би играчи имали стан и храну. До његовог доласка у клуб омладински погон је путовао по цијелој Европи, а у последње четири сезоне није изашао из Источног Сарајева – додао је Петровић.

Са Фудбалским клубом Славија је готово немогуће успоставити неку званичну комуникацију, јер су телефон и факс искључени, док клупски мејл није у функцији.

Петровић сматра да је и то разлог што је дошло до неспоразума. Шавија тврди да је Петровић био обавјештен о уплати новца, што је први човјек Академије потврдио, али каже да је то учињено након што је извадио биланс рачуна, на којем се види да новца није било.

– Уопште није било под знаком питања да је Славија Праг уплатила средства, али та средства нису била на рачуну Академије Славија јер за иста сам имао сазнање послеподне 10. маја 2017, што непобитно доказује извод. Тај дан сам обавјештен од члана управе који ми је донио уговор са Славијом Праг без кога нисам могао пребацити средства на рачун Академије, а који је, логично, био код предсједника Шавије као потписника тог уговора. Сазнањем за средства и увидом у уговор тек је тада експозитура банке у Источном Сарајеву из централне банке у Бањалуци средства пребацила на рачун Академије и иста су била валидна 11. маја 2017. године и дата одмах на располагање предсједнику. У банци сам тај дан добио информацију да је предсједник Шавија питао за дотична средства и да му је речено да је банка слала обавјест на мејл ФК Славија који је угашен више од годину дана, а такође не ради телефон нити ради клупски факс. Значи, средства су на располагању клубу била исти дан по мојим сазнањима о новцу, а не по тврдњама Шавије. Вјероватно ће опет неко други бити крив за то. Шавија је знао да нисам имао информацију о средствима, а ипак ме оптужио јавно као кривца за гладовање младића у Славији и избацивања из стана. Не могу да се помирим да ме неко јавно оптужује да сам крив за било какво избацивање из станова или глад играча – закључио је Петровић.

Шавија је истакао да су “због неодласка Петровића по информације у банку играчи избачени из станова”. Реаговао је и на тврдње шефа Академије да је искључиви кривац за лоше стање у клубу.

– Господину Петровићу је упућен допис да је новац уплаћен на рачун 28. априла. Он је о томе обавјештен и ту је тачка. Када тврди да сам растјерао људе који су учествовали у највећим успјесима Славије, то није истина. Људи сами одустају, не појављују се на састанцима, јер не могу да донесу новац у клуб. А ти највећи успјеси Славије су направљени на дуговима. То се види по извјештају са сједнице одржане 17.1.2012. године, када смо преузимали клуб, Славија је била дужна 632.000 марака. Тада је предсједник комисије био бивши предсједник Славије Славко Тошовић. Петровић тврди да уништавам спорт у Источном Сарајеву. Не уништавам га ја већ они који су правили дугове клуба. Ко је вратио 90.000 КМ за Куталију, које су они направили? Ко је вратио кредитну картицу коју су трошили на путовањима? Ко плаћа дугове за ресторан “Вук”? Ко је платио дугове према салону намјештаја “Партнер”? Ко је враћао кредит који су подигли за господина Папаза у вријеме највећих успјеха? Има тога још – тврди Шавија.

Додаје да је управа која је радила до 2012. направила још дуговања, која ће бити наплаћена после пресуда.

– Како су радили, говори податак да нису платили опрему у вриједности од 35.000 КМ. Нису платили “Аутопревозу” Бањалука пут у Кошице, а после тужбе стигла је извршна пресуда. Нису платили приреме на Тјентишту, за шта је такође стигла пресуда, а нису плаћене ни припреме у Међугорју. Нису плаћене обавезе према савезу. Нису платили авионске карте за Анталију. Трошили су без покрића. Мој претходник, господин Слободан Ујић, и ја успјели смо да вратимо 380.000 КМ од тих 632.000 КМ дугова, а за све постоји документација у клубу. На његово питање зашто нисам раније обезбједио новац да играчи не буду гладни могу рећи да сам обезбједио новац. Међутим, од 4. децембра 2015. до 11. маја 2017. Душко Петровић је без мог одобрења скинуо са рачуна 26.300 КМ за свој кредит. Истина је да постоји уговор између Петровића и Славије да вратимо 14 рата у износу од нешто више од 25.000 КМ, али он може располагати парама тек када добије моје одобрење – каже он.

Шавија истиче да су неистините и тврдње да је промјенио осам шефова стручног штаба.

– На мјесто предсједника сам дошао 8. августа 2014. године, када је господин Петровић искористио вакум и сам формирао тим за сезону 2014/15. Ниједан играч, ниједан члан стручног штаба није дошао без одобрења Управног одбора. Није Здравко Шавија доводио, управа је то морала да верификује. Два шефа стручног штаба су сама одустала, односно поднијели су оставке, а то су Милан Гутовић и Дарко Војводић. Није тачно да је био на располагању 31 стан. За три године било је 8 станова. Играће су доводили и поједини чланови управе и тренери. Ниједан играч није мој. Ти исти фудбалери су становали у објекту који сам направио ја, док сам радио у кошарци, а чија је процјењена вриједност 252.000 КМ. Ту станују поједини фудбалери – тврди Шавија.

Наводи да се у омладинској школи не послује како би требало.

– Рад Душка Петровића најбоље илуструје чињеница да самоиницијативно закаже утакмицу, а не зна да на стадиону нема струје, воде, интернета и телефона, јер је све попуцало после хладноће. Онда изгубимо меч службеним резултатом. У задње двије године немам увида у чланарину за тренирање у омладинској школи, писмено сам се кроз протокол оградио од омладинског погона, јер се све ради противзаконито. Чланарине се не књиже кроз благајну. Ја не могу обезбједити новца колико они могу да потроше, а сваке им седмице плаћам 390 КМ за омладинце да одиграју утакмице, плаћам превоз, маркирам стадион, плаћам котизацију и казне. О томе како раде свједочи и чињеница да су изгубили свих 10 лопти које су добили у јануару, а које им је обезбједио Драган Кулина – тврди Шавија.

Закључио је како се бори да се клуб не распадне.

– Овдје стављам тачку, све остало ћу рећи на Скупштини. Моје образовање ми не дозвољава да се убудуће расправљам са било ким ко има неке своје проблеме – завршио је Шавија.

Петровић: Доносим лопте

– Смјешне су приче да губимо лопте, јер лично преко свог пријатеља обезбједим 40 лопти годишње. Што се тиче кредита, дешавало се да ми по 21 мјесец не пребаце рату. Шта је требало да радим, да чекам да се неко смилује?! За сваку марку коју сам узео бесправно спреман сам да вратим 10. Што се новца тиче сваке године УЕФА донира око 50.000 евра за омладински фудбал, а тај новац користи се за комплетан клуб. Стварно не знам због чега је предсједник Шавија све ово започео, ружно је да се на овакав начин рјешавају проблеми – сматра Петровић.

Постави одговор