Трим стаза на Талинама: Рај за спортисте и љубитеље природе

Аутор: Велемир Елез

Благо узвишење Талине, покривено црногорицом, наслања се на Соколац, скоро да додирује порту најчувеније и најстарије  богомоље на Романији – цркве “Свети пророк Илија”.

Овај локалитет, поред магистралног пута који веже Соколац и Хан Пијесак, прави је рај  за љубитеље природе, али још увијек није заузео мјесто које му припада на туристичкој мапи соколачке општине. Истина, спортисти су прије десетак и више година Талине отворили  за све  који су жељни одмора и рекреације у хладовини бора и оморике, уредили трим стазу и у срцу овог простора, користећи искључиво дрво, направили полигон за припреме на отвореном, гдје су шетачи често могли да виде каратисте, атлетичаре и друге спортисте. Ту су стицали неопходну снагу и енергију за  такмичења, дружили се, на прави начин промовисали оно што пружа овај локалитет. Уз вјежбалиште, на стаблима црногорице посјетиоци су имали прилику да виде шему стаза и друга обавјештења, што им је помагало да се лакше оријентишу и максимално искористе боравак  на том простору.

Нема у центру Талина сада писаних  радова  о стазама, али стазе  још увијек  постоје.  Остало је само мало од оног што је било на шумском спортском полигону. И поред тога, спортисти и истински заљубљеници у природу  често су у овој оази мира и љепоте, у хладовини јела и борова. За одржавање стаза, наравно, брину спортисти, који жељно чекају да се нешто значајније уради  на овом простору, јер мало је  градских средина које  имају  трим стазу на само 300 метара удаљености од главне улице.

Прошле године, у вријеме припрема за локалне изборе, кренуло се озбиљно са радовима чији  је циљ био да Талине добију садржаје који ће их коначно сврстати у ред  атрактивнијих туристичких дестинација на Романији,  од чега  би и општина Соколац  имала финансијску корист. На “улазу” у Талине,  поред асфалтног друма који води  до  центра мјесне заједнице Ћаварине, кренула је изградња стазе степенастог облика, што је и захтијевала конфигурација терена. Радови  на око стотинак метара стазе стигли су  до постављања  бетонске масе.  Што је посебно важно, све до центра Талина, урађена је  расвјета, а на простору поред првих метара трим стазе,  завршени су  почетни, груби радови на изградњи спортског терена, на коме би се, ако се заврши, могла организовати такмичења у малом фудбалу, одбојци, кошарци… Терен би могао да послужи  и за одржавање  културних манифестација, да  буде нека  врста амфитеатра у природи,  што би била права атракција, посебно у вечерњим часовима. Треба нагласити да је све то урађено захваљујући финансијској подршци соколачког Шумског газдинства “Романија”.

Када  су  завршени избори, сабрали се гласови, појединци  провјерили да ли су  добили оно што су  жељели и очекивали,  стали су радови на Талинама. Наравно, већина актера предизборне  кампање  на сличан начин промовишу своје  планове, амбиције, бригу за народ. Мегаломански најављују оно што би требало да ураде за бољу сутрашњицу, али много тога остаје само празна прича. Надамо се да се то неће десити са оним што је прошле године урађено на Талинама, да ће се радови наставити.

Охрабрује  сазнање  да ће о томе  бринути  новофоримирана  Јавна установа  Спортско-рекреативни центар “Гласинац”. Наравно, очекује се сарадња са онима што минуле године урадише много тога доброг на Талинама. Добро би било да  се нешто конкретно уради у току ове грађевинске сезоне. Само заједништвом, занемарујући партијске боје, могуће је осигурати бољу будућност локалној заједници, а не страначким препуцавањима и свађама. Вјерујемо да су тога свjесни они што обављају најодговорније функције на подручју општине.