Одлазак Фијата би био губитак за цијелу Србију: Штрајкачки одбор одбио све што Влада нуди

Радници крагујевачке фабрике Фијат Крајслер Аутомобили већ три недеље су у штрајку. За то време, радници су изгубили плате за време које су у штрајку, Фијат је изгубио производњу, кооперанти су изгубили свој део посла и своје плате. Србија сваки дан губи на БДП-у због штрајка и губимо на извозу. Међутим, оно што је мање познато домаћој јавности јесу услови под којима раде радници српске фабрике аутомобила. Наиме, на основну плату од 38.500 динара, радници Фијата добијају и бонус за Нову годину, топли оброк и регрес иако имају обезбеђену исхрану у кантини. Са још неким додацима, то укупно износи између 42.000 и 43.000 динара које примају редовно, односно сваког месеца.

Осим, наведених погодности, радници крагујевачког Фијата су у последњих осам месеци добили два пута повећање плата – у новембру 2016 и марту 2017. године. Такође, ФЦА обезбеђује стипендије за основне и мастер студије за децу запослених и плаћа део трошкова за обданиште за њихову децу.

Иначе, пре започињања штрајка, пословодство крагујевачке фабрике и радници су започели преговоре око нових колективних уговора у који би био укључен и бонус ефикасности који би се исплаћивао у фебруару сваке године за претходну годину.

Међутим и поред преговора са менаџментом, представници синдиката су повели штрајк у једном од најзначајних извозника српске индустрије и замајцу привреде.

Наиме, одлука о штрајку је донета на седници Скупшине Самосталног синдиката ФЦА 19. јуна после дискусије која је вођена због незадовољства радника условима и започетих преговора са пословодним руководством ФЦА.

У обавештењу о штрајку су четири захтева, међу којима је повећање основне зараде запослених на 45.000 динара.

Захтева се и нови начин организације производње или пријем нових радника на замени одсутних који су на дужим боловањима, као и накнада за додатне трошкове које има радник због доласка на посао ван стандардног радног времена када нема јавног превоза, односно пре пет часова ујутро или после 22 часа.

Међу захтевима је и исплата и увећање бонуса за 2017. и 2018. годину.

Имајући у виду значај Фијата за привреду Србије, Влада на челу са премијерком Аном Брнабић се одмах ангажовала на решавању проблема, како би штрајк што пре био прекинут, на задовољство све три заинтересоване стране.

Како наводе, Влада Србије и Министарство привреде су били и остаће на располагању и Штрајкачком одбору и радницима ФИАТ-а 24 часа свакога дана у недељи што показује и податак да је било дана када смо сви заједно до дубоко у ноћ разговарали са синдикатима и тражили решење за ову ситуацију.

У разговорима са Штрајкачким одбором, Министарство привреде и председница Владе Србије су у више наврата инсистирали на разговору свих интересних страна у циљу решавања њихових захтева и изражена је апсолутна спремност да се подрже радници да се сва питања која сматрају важним отворе, а ту посебно се мисли на:

1) анализи производног процеса и свих радних станица како би се, ако је потребно, оптимизовао производни процес да би радницима било лакше;

2) да се у сарадњи са градом Крагујевцем реши превоз радника у вечерњим часовима, што је потврдио и градоначелник Крагујевца;

3) да се уведе „бонус ефикасности“ од 2017. године који ће се исплаћивати у фебруару сваке године за претходну годину и који ће ући у нове колективне уговоре о којима ће се одмах ући у преговоре;

4) да ће се, и поред тога што је у последњих осам месеци Фијата обезбедио два повећања плата – у новембру 2016. и марту 2017. године, разговарати о додатном повећању плата.

Иако су Влада и Министарство привреде кроз наведене тачке управо подржали оно што је Штрајкачки одбор Фијата првобитно захтевао, синдикалци сматрају да је све ово недовољно и једино на чему су инсистирали је да Влада гарантује основну плату од 45.000 динара, што није могуће у овом тренутку, у складу са Уставом и Законом.

Министарство привреде апеловало је на представнике радника и раднике у крагујевачком Фијату да буду свесни последица које може да има све ово што се у протекле две недеље дешава, пре свега, за Фијат, град Крагујевац и целу Србију.

Да би било добро да се дијалог представника радника крагујевачког Фијата са представницима те компаније што је могуће пре обнови јер је то у интересу пре свега самих радника и садашње и будуће производње у тој фабрици, сматра и професор на Универзитету у Белгији и економски саветник у Влади Србије Владимир Круљ.

Круљ је рекао да свако одустајање од дијалога у Фијату не носи добру поруку за било кога, те да је избегавање дијалога генерисање проблема.

Поставио је питање ко заправо добија одустајањем од преговора, наводећи да се зна ко губи одустајањем од разговара, а то су, каже, радници, Град Крагујевац, цела Србија.

Навео је да је извоз, односно спољнотрговинска размена у којој Фијат учествује у нашем бруто домаћем производу велика, те да је циљ да имамо што већи број моћних фирми у свим секторима јер се тако гледа економска снага једне државе.

Упитан о могућности да Фијат измести производњу из Србије, Круљ каже да би то могло да се деси, и то у Пољску, за коју је рекао да је једна од земаља ЕУ која се највише и најбрже развија.