Човић: Успјећу у промјени Изборног закона

Драган Човић, предсједавајући Предсједништва БиХ, рекао је да је настао огроман проблем након што је Уставни суд БиХ из Изборног закона извукао спорне чланке којима је била дефинисана улога Централне изборне комисије.

Мој задатак ће бити, и ја ћу у њему успјети, промијенити Изборни закон и избјећи могућност да неко оспорава заказивање и провђење избора. Избори ће сигурно бити, као што је и планирано, првог викенда у десетом мјесецу наредне године“, рекао је Човић, који сутра преузима осмомјесечно предсједавање Предсједништвом БиХ.

Он је рекао да ће бити веома тешко измијенити Изборни закон БиХ у ситуацији кад власт фактички не функционише већ дуже вријеме и када су готово сви свјесни да ће она таква бити до идућих избора.

„Извршна власт нема у законодавној власти нужну потпору за функционисање. То се види свакодневно, имали смо прилику видјети и за вријеме боравка предсједника Савјета министара с једним или двојицом колега у Бриселу, па онда и овај самит у Трсту. Ми кључне ствари које смо у протеклих шест мјесеци требали припремити нисмо припремили, а одемо онда и срамотимо се тамо. Не знам из чијих потреба смо то урадили, а да нисмо дома завршили све ствари које смо требали и могли завршити. Ако имамо власт, то се заврши за 15 секунди. Када немамо власт, сналазимо се на различите начине, а ја бих рекао да то сналажење баш не иде добро“, рекао је Човић.

Говорећи о приоритетима током његовог предсједавања, Човић је рекао да ће то бити европски пут те да треба стварати амбијент да до краја године БиХ добије МАП и кандидатски статус за ЕУ до наредних избора.

Такође, нагласио је да су се односи у БиХ закомпликовали ревизијом тужбе против Србије која је показала „колико имамо парасустава у суставу“, а након тога су нарушени и пријатељски и колегијални односи.

Човић је нагласио да је сигуран да ће Александар Вучић, предсједник Србије, бити један од првих који ће службено посјетити БиХ, јер, како каже, „усмено смо већ све искомуницирали“, те да ће и Колинда Грабар-Китаровић почетком јесени бити у посјети БиХ.