Без гусала разговора нема – Матеја Радовић

Матеја Радовић је седамнаестогодишњак са Пала, који се на неки начин помало издваја од својих вршњака, због свог занимања. Наиме, он од своје седме године се бави гусларством. Члан је Гусларског друштва “Старина Новак“ са Пала, те са њима редовно посјећује гусларске приредбе. Ученик је другог разреда Гимназије на Палама. Вишеструки је шампион Републике Српске и учесник многобројних такмичења. У наставку текста можете прочитати о чему смо то разговарали са Матејом и о његовом занимању.

“Са поносом могу истаћи да сам члан Гусларског друштва “Старина Новак“ Пале, јер сматрам да је моје друштво најбоље и најуспјешније у Републици Српској, а и даље. Мој дјед и отац су били, а и остали велики љубитељи гусала и епске поезије, редовно су посјећивали гусларске приредбе, па сам и ја са неких 7-8 година пошао са њима. Прве гусле сам добио од рођака. То су биле гуслице у виду сувенира и ја сам на њима почео учити и вјежбати. За мој 10 рођендан, тата ми је купио праве гусле урађене за мој узраст. Мајстор је био познати гуслар Драго Пелемиш“, каже Матеја.

Када је сазнао да се у Гусларском друштву “Старина Новак“ формира школа за младе гусларе, његов дјед га је одлучио пријавити и одвести на прву пробу школе гусала. Матеја није крио задовољство, те је у наредних неколико мјесеци врло радо одлазио у школу гусала и вриједно учио, и радио.

“Баш у то вријеме, деда је сазнао да се у нашем друштву формира школа гусала и одвео ме на пробу. Пратио сам како то раде прави мајстори на струнама. Истицали су се браћа Илија и Влајко Работа, Велимир Шкобо, Драго и Рајко Пелемиш. Био сам одушевљен и одлучио сам да и ја научим. У школи нас је било шесторица омладинаца, старости од 7 до 12 година. Након отприлике, пола године рада школе на Палама, организовано је прво гусларско вече“, истиче Радовић.

То је била прва озбиљна прилика да наступи, односно дебитује пред паљанском публиком и уопштено, то је био његов први јавни наступ. Имао је велику трему пред тај наступ, али након што је изашао на сцену, трема је нестала, а публика је била одушевљена. Учествовао је на око 50 разних наступа и освојио бројне награде.

“Као најбољи почетник планирано је да и ја наступим. Пјевао сам пјесму “Смрт мајке Југовића“. Када сам изашао на бину  дочекан сам громогласним аплаузом. Трема коју сам имао нестала је када су се на позорници зачули звуци мојих гусала. До сада сам имао око 50 јавних наступа, а редован сам учесник  такмичења младих гуслара Републике Српске, и свих српских земаља. Петоструки сам првак Републике Српске и вицешампион свих српских земаља. На такмичењу се пјевају пјесме у десетерцу, а понекад волим запјевати и осмерац. На питање које ми често постављају, како и колико се спремам за такмичење, ја једноставно кажем да се за такмичење спремам читаве године, а не 10 до 15 дана пред наступ’‘, каже Радовић.

Као што свако у свом послу или занимању има узоре, тако је и Матеја издвојио себи  своје омиљене српске гусларе, који су му одувијек били велики узори. Такође, издвојио је и неке пјесме, које највише воли пјевати уз гусле.

“Волим пјевати пјесме из старије историје, али и пјесме из скорије прошлости. Омиљене пјесме су ми о Марку Краљевићу, Милошу Обилићу, о легендарној гори Романији, али и о Срђану Кнежевићу, Петру Пандуревићу и Драгомиру Гуји. Од гуслара волим слушати Ђорђија Копривицу, Косту Плакаловића и наравно старије колеге из мог гусларског друштва, који су ми несебично преносили своје богато знање и искуство“, рекао је Матеја.

*** Настрадао Матеја Радовић – млади паљански гуслар

Он се на крају нашег разговора осврнуо и на, нажалост, скоро па нестајање ове традиционалне српске музике. Он каже да ће се трудити да што боље сачува гусле и пјесму, те да док је културно-умјетничких друштава и гусларских, српска култура ће се очувати.

“У овој експанзији Запада и наметања њихове културе, и музике, са поносом могу рећи да су гусле и гудало вриједно сачувани од заборава, а док је њих чуваћемо српску историју и наш идентитет. Једна од мојих жеља  у свему овоме је да, и ја једног дана, будем један од учитеља у нашој школи гуслара, па да будућим гусларима могу пренијети своје гусларско знање, али их научити о богатој српској историји, као што су мене учили моји учитељи“, закључује Матеја Радовић у интервјуу за портал Сарајево-РС.