Дефицит Српске милијарду и по марака (ВИДЕО)

Република Српска биљежи дефицит у робној размјени са иностранством. Међутим, много локалних заједница остварује позитивне резултате. Занимљиво је да је Зворник успјешнији у том погледу, него Бањалука као административни центар Републике Српске.

Поред енормне задужености, Република Српска се не може похвалити ни добром робном размјеном. Милијарду и по марака. Толики је спољнотрговински дефицит Републике Српске на годишњем нивоу.

Српска је прошле године извезла робу вриједну преко двије и по милијарде, док је увоз био готово четири и по милијарде марака.

Од 63 локалне заједнице у Српској, у 28 је прошле године вриједност извезене робе премашила увезену.

У Котор Варошу, четири предузећа у потпуности своје производе пласирају у иностранство. Осим што извозе, запошљавају и око 80 одсто становништва општине.

Индикативно је то да у односу на Котор Варош, Дервенту, Станаре или Шипово, највећи град Републике Српске биљежи дефицит који је најизраженији у цјелој Републици Српској. Прошле године увоз је премашио извоз за преко милијарду марака.

Економисти подсјећају да држава не помаже извознике системски.

Више смо купили него продали. Република Српска у првом кварталу ове године је највише продала Италији, Хрватској и Србији. Највише је увезла из Србије и Њемачке.