У Херцег Новом обиљежен Дан сјећања на страдање Срба

Дан сјећања на страдање српског народа у посљедњој деценији 20. вијека обиљежен је данас на Тргу од ћирилице у Херцег Новом са кога је поручено да жртве не смију бити заборављене.

Домаћин Дана сјећања био је Генерални конзулат Србије. Генерални конзул у Херцег Новом Слободан Бајић рекао је да Србија чини и чиниће све да се никада не понове тешка догађања која су обиљежила крај 20. вијека.

– Имајући у виду патње кроз које су прошли прогнани и страдали Срби, можемо поручити да дугачке колоне протјераних Срба, пуста српска огњишта, никада нису и ником неће донијети срећу – истакао је Бајић.

Предсједник Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ из Херцег Новог Оливера Доклестић рекла је да 40.000 Срба из Крајине и даље нема ријешено стамбено питања, а да 67.500 избрисано из бирачких спискова у Хрватској.

– Не могу да се врате у своје куће, станове, на своја имања. Не постоје – нагласила је Доклестићева.

Бококоторски архијерејски намјесник протојереј-ставрофор Момчило Кривокапић рекао је да је Хрватска „Бљеском“ и „Олујом“ довршила оно што нису Анте Павелић и Алојзије Степинац, као и да се те двије акције славе као национални празник уз усташке пјесме Марка Перковића Томпсона и гласан благослов Цркве код Хрвата.

Историчар Горан Комар сматра да су „далеки вјекови тежили урушавању ћириличне писмености и да је српски народ на Балкану уништаван и у својству даваоца писма“.

Обиљежавање је започело рециталом „Личке јаме“ који је говорио дјечак Милош Богдановић из Кумбора, чија је родбина прогнана из Хрватске у „Олуји“. Своје стихове о избјегличким распећима свога рода рецитовао је пјесник Ђорђе Брујић.