Српска сама плаћа све трошкове арбитраже „тешке“ 102 милиона КМ

Аутор: Марина Чигоја

Влада Републике Српске потписала је са Савјетом министара БиХ споразум којим се обавезала да плати све трошкове арбитражног поступка „тешког“ 102 милиона КМ који је словеначка фирма „Виадукт“ покренула против БиХ, као и евентуалну одштету у случају да БиХ изгуби спор, сазнаје пословни портал Капитал.

Словенци су арбитражни поступак против БиХ покренули након што нису постигли договор са Владом РС о исплати одштете коју су тражили због раскида уговора о концесији за изградњу двије хидроелектране на Врбасу.

Споразумом о међусобним правима и обавезама у вези са арбитражним поступком у предмету “Виадукт“ Порторож, Владимир Зевник и Борис Гољшевчек против БиХ пред Међународним центром за рјешавање инвестиционих спорова у Вашингтону који је у име РС потписала премијер Жељка Цвијановић, а у име БиХ предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић предвиђено је да БиХ заступа Правобранилаштво БиХ и адвокатска канцеларија за пружање међународних експертских правних услуга изабрана у складу са поступком јавних набавки.

Споразумом је прецизирано да све трошкове који настану плати Влада РС, али и да евентуална надокнада трошкова коју би добила БиХ, буде преусмјерена Српској.

„Влада РС ће у име БиХ платити све трошкове адвоката, правних и финансијских савјетника и других експерата и консултаната, као и трошкове вођења поступка, укључујући административне трошкове и таксе, трошкове Арбитражног трибунала, као и све друге трошкове потребне за вођење овог поступка“, наведено је у споразуму.Све евентуалне новчане износе (накнаду штете или изгубљену добит са каматом, одштету и друго), које би на основу коначне арбитражне одлуке тужиоцу била дужна исплатити БиХ, по пријему документованог захтјева Правобранилаштва БиХ, Влада РС се безусловно обавезла да исплати у року одређеном арбитражном одлуком.

„Сви евентуални трошкови арбитражног поступка, који би коначном одлуком донесеном били досуђени у корист БиХ, биће безусловно по достављању документованог захтјева Правобранилаштву БиХ, уплаћени на рачун Владе РС“, истакнуто је у споразуму.

Мандић: Српска потпуно самостална у поступку

Правобранилац БиХ Млађен Мандић рекао је за Капитал да двије стране нису успјеле да постигну споразум мимо суда те да је спор још у раној фази.

„Још ниједна процесна радња није предузета. Тужба постоји, као и одговор на тужбу и то је до сада све“, рекао је Мандић.

Говорећи о споразуму између Владе РС и Савјета министара, Мандић је рекао да је њиме РС овлаштена да спор води самостално, али и да сноси све трошкове с обзиром на то да се ради о интересима РС.

„Правобранилаштво БиХ је само орган који надгледа и штити интересе БиХ. Правобранилаштво заступа пред судом, јер пред судом само држава може бити тужена, али РС бира адвокате и предузима све радње, уз нашу сагласност. РС је преузела на себе плаћање трошкова, али ако добије спор сва добит иде РС“, истакао је Мандић.

До покретања арбитражног спора дошло је након што је „ХЕС Врбас“, који је требало да гради ХЕ на Врбасу, у октобру 2015. године упутио Влади РС одштетни захтјев од 46 милиона КМ због раскида уговора, а како се нису договорили, већински власник ХЕС-а, словеначки „Виадукт“, је покренуо захтјев за арбитражу са БиХ у Вашингтону.

Иначе, уговор о додијели концесије вриједан 165 милиона евра Влада РС је са „ХЕС Врбас“ потписала 2004. године, а њиме је била планирана изградња ХЕ „Крупа“ и ХЕ „Бањалука-Ниска“.

Само годину касније скоро 20.000 грађана Бањалуке потписало је петицију против овог пројекта, а с обзиром на то да током протекле деценије није дошло до реализације уговора он је раскинут у септембру 2015. године.

У Адвокатској канцеларији „Барош“ раније су рекли да је „ХЕС Врбас“ раскинуо уговор након што је Влада додијелила концесију за изградњу ХЕ „Бочац 2“ која онемогућава изградњу ХЕ „Крупа“.

Влада РС је са “Хидроелектранама на Врбасу” у мају 2014. године закључила уговор о концесији за изградњу и кориштење Мале хидролектране “Бочац 2” на ријеци Врбас, а извођач радова је фирма „Интеграл инжењеринг“.