Постхумно одликовано двадесет осам бораца ВРС (ВИДЕО)

Обиљежавање Дана манастира Светог великомученика Георгија на Равној Романији

У порти манастира Светог великомученика Георгија на Равној Романији, обиљежен је Дан манастира и одржана традиционална културна манифестација „Госпојинске вечери културе“, чији је организатор  соколачка Установа за културу.

У склопу ових догађаја  постхумно је одликовано 28 бораца Војске Републике Српске са простора Сарајевско – романијске регије. Одликовања  је члановима породица уручио изасланик предсједника Републике Српске и предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић.

– На овај начин одајемо поштовање нашим погинулим саборцима за највећу жртву коју су дали за стварање Републике Српске. Познато је да је у протеклом Одбрамбено – отаџбинском рату страдало преко 23.000 наших бораца. Један број је одликован у рату, а Борачка организација већ трећу годину заредом подржава иницијативу да се свим страдалим борцима постхумно додијеле одликовања. Овај дан је  дан туге, али и дан поноса- поручио је генерал Савчић.

Одликовање за ујака Зорана Шућура преузела је Данијела Зековић.

– Ово је орден за све борце, за оне који су страдали у рату и за оне који су изгубили живот послије рата. Хвала свима њима, јер захваљујући њиховој жртви ми данас имамо Републику Српску. Хвала им што имамо слободу и што могу слободно да носим своје име- поручила је Зековић.

Данашњом свечаношћу обиљежено је и седамнаест година од изградње манастира Светог великомученика Георгија на Равној Романији. Културно – умјетнички програм својом бесједом отворио је настојатељ манастира архимандрит Андреј.

– Сви важни догађаји везани за наш манастир десили су се 10. и 11. августа, само освећење манастира, потом и проглашење манастира. Романија је увијек била гора која је опјевана и много се о њој писало. Многи су њоме ходили и пролазили, а народ овог краја подигао је манастир који  краси ову древну планину. Имена страдалих која се налазе у манастиру и људи који живе на овим просторима,  доприносе томе да се за Романију надалеко чује. Од свог оснивања па до данас,  манастир Светог великомученика Георгија је мјесто саборовања и окупљања људи – истакао је архимандрит Андреј.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица истакао је да се сваке године на овај дан обиљежавају важни догађаји који су везани за историју српског народа и изградњу манастира Светог великомученика Георгија.

– У овом храму се налазе уписана имена страдалих војника Војске Републике Српске и он је, заједно са Војничким спомен – гробљем Мали Зејтинлик,  својеврсни печат Републике Српске и симбол заједништва српског народа – поручио је Бјелица.

Посјетиоци су у порти  манастира имали прилику да  виде занимљив културно-умјетнички програм у коме су учествовале бројне културно умјетничке групе:  „Завичај“ Соколац, „Свети Василије Острошки Чудотворац“ из Рогатице,  „Срђан Кнежевић“ Источно Сарајево, „Миленко Ђукић Чико“ из Бијељине, гуслари Миленко Дивљан из КУД „Срђан Кнежевић“, Александар Томчић из Гусларског друштва „Романија“ Соколац, чланови Драмске секције СШЦ „Василије Острошки“ Соколац, те соколачки пјесници Миланко Боровчанин Ромсок, Момир Јоловић и Радислав Ћивша.

Присутни  на чувеном народном саборовању на Равној Романији   имали су прилику да погледају презентацију националне кухиње и романијског меда и љекобиља. Учесници презентације  били су: Коло српских сестара „Света Текла“ Пале, представници  надалеко познате  манифестације „Купусијада“ из Мрчајеваца,  Удружење пчелара „Гласинац“ Соколац, Удружење грађана „Аурора“ Соколац и Удружење жена „Соколица“ Соколац.

Обиљежавању овог јубилеја присуствовали су министар споњне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић, предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, Горан Шеховац, предсједник Борачке организације „Илиџански борац“, предсједник Борачке организације Пале Михајло Парађина, градоначелник Града Бијељина Мићо Мићић, градоначелник Града Источно Сарајево Ненад Вуковић,  бројни представници Града Источно Сарајево, локалних заједница, те велики број грађана и вјерника.