Ако већ захтијевате смјену министра, а ми ћемо затражити и смјену министра Глухаковића, то значи да се мора састављати нова влада, тако да на неки начин у стриктно политиколошком смислу, ми тражимо смјену владе, међутим никада нисмо рекли да одмах тражимо смијену Жељке Цвијановић.

Мислимо да то треба постепено да постане јасно људима и да тек онда кренемо у ту причу. Јасно је да је ово најгора влада у историји Републике Српске. Не сјећам се оних првих послијератних, али дефинитивно за ову владу то могу рећи, истакао је у разговору за Вијести.ба предсједник организације РеСтарт Српска Стефан Благић.

ПОКРЕТ РЕСТАРТ И ОДБОРНИЦИ У СКУПШТИНИ ГРАДА БАЊА ЛУКА ДРАШКО СТАНИВУКОВИЋ И САША ЛАЗИЋ НАЈАВЉУЈУ НОВЕ ПРОТЕСТЕ У БАЊАЛУЦИ. ШТА СУ ОСНОВНИ МОТИВИ И ЗАХТЈЕВИ?

БЛАГИЋ: Као прво постоји ситуација да она четири захтјева која смо захтјевали на првим протестима очигледно неће бити испуњена, будући да су предсједник и премијерка рекли да то не долази у обзир.

КОЈИ СУ ТО ЗАХТЈЕВИ, ДА ПРЕЦИЗИРАМО?

БЛАГИЋ: То су била четири захтјева. Да се ограничи трошење народног новца на куповину функционерских аутомобила на 50 хиљада КМ, да се смијени Дане Малешевић, да се повећају издвајањаза културу и да се обезбиједе уџбеници за дјецу са потешкоћама у развоју. То су четири релативно лака захтјева гдје не треба ни пуно енергије, само треба воље. У међувремену смо прочитали вијест да министар трговине и туризма Предраг Глухаковић такођер купује лимузину од 95 хиљада КМ. Прије два мјесеца његово минтарство је набавило још један аутомобил у вриједности преко стотину хиљада марака, а као што знате робне резерве Републике Српске су отишле у стечај прије пар мјесеци и видимо исти ходограм рада министарстава. како министарства просвјете тако и министарства трговине и туризма. Неодговорност и безобзирност а онда и бахатост, то јесте трошење новца, и ту матрицу желимо да прекинемо

СА ЈЕДНЕ СТРАНЕ ИМАМО СИТУАЦИЈУ ДА ГДЈЕ СЕ КУПУЈУ ТИ СКУПОЦЈЕНИ АУТОМОБИЛИ А СА ДРУГЕ СТРАНЕ ПОСТОЈЕ ПОДАЦИ О ВЕЛИКОМ БРОЈУ ШКОЛА КОЈИ ЈЕ ЗАТВОРЕН У РС. КАКВА ЈЕ ТО ПОРУКА ГРАЂАНИМА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ?

БЛАГИЋ: Да будемо потпуно јасни, није министар Малешевић нити министарство просвјете криво зато што се затворило петенаест школа. Уколико не постоје ђаци у тим школама, економски је рационално да се те школе затворе. Међутим ми постављамо питање како се уопће дошло до ситуације да нема ђака у тим школама и ко је одговоран за то. Сасвим смо сигурни да је за то одговорна тзв „влада континуитета“. Са њеном демографском, односно антидемографском политиком, сви полако напуштају ову земљу.

На пресс конференцији ми ћемо рећи које су наше идеје и због чега идемо у нове протесте. Биће изнесени сви подаци осим тачног датума одржавања новог митинга којег смо оквирно планирали за крај августа.

КАЗАЛИ СТЕ ДА СЕ ИСПОСТАВЉАЈУ РЕАЛНИ ЗАХТЈЕВИ КОЈИ СЕ МОГУ ИСПУНИТИ А НЕ О ЗАХТЈЕВУ ДА СЕ СМЈЕНИ ВЛАДА ИЛ ТОМЕ СЛИЧНО?

БЛАГИЋ: Ако већ захтјевате смјену министра а ми ћемо затражити и смјену министра Глухаковића, то значи да се мора састављат нова влада, тако да на неки начин у стриктно политилошком смислу, ми тражимо смјену владе,међутим никада нисмо рекли да одмах тражимо смијену Жељке Цвијановић, мислимо да то треба постепено постане јасно људима и да тек онда кренемо у ту причу. Јасно је да је ово најгора влада у историји Републике Српске. Не сјећам се оних првих послијератних али дефинитивно за ову владу то могу рећи.

КАКВЕ РЕАКЦИЈЕ ОЧЕКУЈЕТЕ СА ДРУГЕ СТРАНЕ?

БЛАГИЋ: Нека одмах кажу да смо плаћеници, ми имамо одговор. Те њихове квалификације ће десити јер они немају никакав аргумент са којим баратају, јер у Републици Српској се све лошије живи, у све горој смо ситуацији, а они једино могу клеветати и говорити како је неко тобоже страни плаћеник јер низашто друго суштински не могу да се ухвате.