Ново дугорочно задуживање Српске (ВИДЕО)

Влада Републике Српске поново се задужује и то код домаћих банака. План је 50 милиона марака, а тендер за набавку овог кредита расписан је прошле седмице. Кредит је на шест година, максимална каматна стопа до 4 одсто годишње.

Влада је то потврдила након јучерашње сједнице на којој је прихватила Стратегију управљања дугом Републике Српске за период 2017-2020. година. Економисти су скептични. Кажу, свако ново задужење удар на џеп грађана.

Ово је други дугорочни кредит који Влада ове године узима код домаћих банака, а први је подигла половином марта, када се такође задужила за 50 милиона марака.

Усвајањем Стратегије циљ је обезбиједити средства за финасирање пројеката, рефинансирање постојећег дуга и извршење буџета Српске.

Економисти кажу да је свако задужење владе нетранспарентно без података код којих кредитора се задужују.

„То је још једно додатно задужење којим се настоји покрити недостатак новца на који је влада рачунала од ММФ-а и повећања акциза и наравно то за грађане значи додатно оптерећење, јер смо ми ти који индиректно враћају те кредите и грађани и привреда јер смо сви ми порески обвезници и од нашег новца се враћју ти дугови“, каже предсједник Програмског савјета ПДП-а за економију Јелена Тривић.

Сталним задужењем, Влада Српске задужује и грађане. Тако је сваки грађанин, на крају прошле године, био задужен за 2.350 марака, што је за 41 марку више у односу на крај 2015.

Влади Српске би било боље да што прије крене у репрограм дуга, умјесто што се свакодневно задужује, поручују економисти.

„То што предсједник и премијерка клече код неких иностраних сумњивих кредитора да добију неке велике кредите није репрограмирање већ куповање времена. То је затварање старих кредита новим кредитима и то ће само додатно оптеретити овај постојећи дуг“, додаје Тривићева.

Према званичним подацима, стање укупног дуга Републике Српске на дан 30. 9. 2016. године износи 5,5 милијарди марака. Колики је дуг за првих 6 мјесеци ове године, у овом тренутку није познато.

Ове године планирано је задужење за додатних 608 милиона марака. Према пројекцијама Владе, из буџета Српске у овој години би требало вратити 810 милиона марака дуга, а у 2018. чак 920 милиона марака, док ће у 2019.години рата за отплату дуга износити 747 милиона марака.