Ово је један од догађаја који је обиљежио историју нашег краја. У августу мјесецу сваке године традиционално се одржава манифестација „Теби горо Романијо”. У порти манастира Светог Георгија окупља се велики број наших суграђана. Двадесет и једна година је прошла од освећења темеља манастира на Равној Романији. Данас је то мјесто састајања, народног братског дружења и радовања… Мјесто на коме се гради заједништво, његује традиција и култура наша.

За рубрику „Времеплов“ издвојили смо писану ријеч колеге Груја Караџића, из новембра 1996.године, објављену у Соколачким информативним новинама број 27.


Уз присуство великог броја мјештана, представника политичког и привредног живота општине Соколац, сусједних општина, те представника Владе и Војске Републике Српске, 17. новембра на Равној Романији освећени су темељи Цркве Светог великомученика Георгија.

Након што је темељима цркве кумовао госп. Саво Тошић, прочитана је повеља са именима чланова Грађевинског одбора, а литургију са чином освећења служио је Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански госп. Николај са више епископа и свештеника. Обраћајући се окупљеним вјерницима и бројним гостима, господин Николај је, између осталог, рекао:

„Данас ове темеље осветисмо, драга браћо и сестре, да нам се у њему и овом будућем храму наша дјеца уче ономе што је добро, а прво и изнад свега да их овдје крштавамо, да их у цркву уводимо и да кроз крштење, свето, стичу сва права и обавезе у Српској православној цркви. Осветисмо ове темеље и са надом да подижемо овај храм за све оне који ће сутра склапати своје породично гнијездо, своје бракове, да буду овдје благословени, да буду дуговјечни, да Господ непрестано бди над тим и да њихово засновано гнијездо буде црква у малом, по ријечима апостола Павла. Осветисмо темеље храма, драга браћо и сестре, да би у овај свети храм могли сви долазити и исповиједати своје гријехе. Не правимо овај свети храм да можемо рећи и ми имамо цркву, него када сутра њена звона зазвоне да се окренемо према њој и да се сјетимо имена божијег, да се кроз то звоњење сјетимо свих својих у кући живих, али исто тако и свих упокојених. Да прослављамо свеце божије, да сијечемо славске колаче, да овдје освећујемо водицу, да је свештеник ту да нас благосиља како би била десница божија увијек над нама.“

Учесницима свечаности освећења Цркве Светог великомученика Георгија на Равној Романији обратио се и предсједник Грађевинског одбора госп. Миломир Грајић, који је, поред осталог, рекао:

„Дугогодишња жеља српског народа довела је до иницијативе да се овдје гради православни храм. Од августа до сада урађен је огроман посао. У првом реду захваљујући многим донаторима успјели смо да прикупимо потребна средства. Посебно се захваљујем великом ангажовању Срба из Српског Сарајева који сада живе на овим просторима. Захваљујем се и извођачима радова – Инжињерингу из Зворника, предузећу Романија путеви и Шумском газдинству Романија. Желим да се у току зиме организујемо и прикупимо средства и да одмах на прољеће наставимо да радимо и надам се да ћемо убрзо присуствовати освећењу храма.“

Свечаност на Равној Романији настављена је народним весељем које је трајало до касно у ноћ.