ОПОЗИЦИЈА У РС ПРЕДАЛА ТРЕЋУ АПЕЛАЦИЈУ: „Катастрофални губици јавних предузећа“

Посланици опозиције предали су данас у Народну скупштину трећу интерпелацију, којом упозоравају на тешко економско стање у јавним предузећима у Републици Српској (РС).

Предсједник Народног демократског покрета (НДП) Драган Чавић је упозорио да су „сви подаци о пословању јавних предузећа катастрофални, а да су готово седмична појава криминал и намјештање тендера, што је велика брука режима у РС“.

“Четири јавна предузећа су испунила све услове за стечај, а једном је већ и покренут, у Робним резервама, чији су губици за око 13 милиона КМ већи од капитала“, рекао је Чавић на конференцији за новинаре.

И поред великих губитака и неисплаћених обавеза, у овим јавним предузећима порастао је број запослених, а Чавић указује да су, примјера ради, Жељезнице РС 2005. пословале позитивно, а 2016. имале су акумулирани губитак од 240 милиона КМ.

Када је у питању „Електропривреда РС“, казао је да готово сва електропривредна предузећа имају губитке, али да се годишњи финансијски извјештаји „фризирају“.

У „Шумама РС“, како је рекао, постоји 2.000 радника вишка ако се гледају стандарди пословања, а у очајном су финансијском стању и „Поште РС“, гдје за бруто плате запослених иде око 70 посто средстава тог јавног предузећа.

Шеф Клуба посланика ПДП-а Мирослав Брчкало је нагласио да је „основни проблем јавних предузећа то што их власт посматра као страначки плијен, али све на крају плате грађани“.

“Тражимо одговорност за пропаст ‘Робних резерви’, као и због хаоса у ‘Шумама’, безвлашћа у ‘Жељезницама’…“, рекао је Брчкало.

Посланик СДС-а Наде Планинчевић сматра да је интерпелација легални и легитимни механизам опозиције да власт прихвати расправу о стању у појединим сегментима друштва у РС.

Опозиција је у протеклом периоду предала скупштини двије интерпелације, о тешком економском и стању у пензионом систему, али су из владајуће коалиције већ најавили да неће прихватити скупштинску расправу о овим документима.

Ако се ова тачка не нађе на дневном реду, Чавић заговара да опозиционари не учествују у таквом раду парламента.