Сјећање на ратни пут Сарајевске пјешадијске бригаде ВРС (ВИДЕО)

На Војничком спомен гробљу на Сокоцу данас је служен парастос и положени вијенци за погинуле и умрле борце Треће сарајевске пјешадијске бригаде, а потом је у Парохијском дому у порти цркве Светог пророка Илије одржана свечана академија о ратном путу ове јединице.

Ранка Кузман из Организационог одбора за одавање почасти и помена погинулим борцима Треће сарајевске бригаде рекла је Срни да је ово први пут од Дејтона да су се демобилисани борци, породице погинулих и ратни војни инвалиди окупили да заједно присуствују помену и прислуже свијеће погинулим и умрлим припадницима ове јединице.

„Из Треће сарајевске пјешадијске бригаде 450 бораца је уградило своје животе у темеље Српске, а велики број је и рањених, и сви они су својим животима и изгубљеним дијеловима тијела платили слободу коју ми данас уживамо“, рекла је Кузманова.

Она вјерује да ће обиљежавање дана Треће сарајевске бригаде постати традиционално.

Делегације борачких организација и општина Сарајевско-романијске регије и општина и градова широм Српске у којима живе избјегли Срби из општина из некадашње зоне одговорности Треће сарајевске бригада положили су вијенце на Централни крст на Војничком спомен гробљу на Сокоцу.

Први командант Вогошћанске бригаде Миладин Трифуновић подсјетио је присутне на ратни пут ове јединице која је почетком 1993. године обједињена са Кошевском и Рајловачком, те неколико батаљона у Трећу сарајевску пјешадијску бригаду.

Он је истакао да је циљ Вогошћанске бригаде испуњен, сачуван је српски народ и одржана производња у фабрици „Претис“, која је била веома битна за Војску Републике Српске.

Међутим, како је истакао Трифуновић, вољом великих сила српски народ и њихова војска морали су након потписивања Дејтона, напустити територију српских општина, од дијела Старог Источног Старог Града, преко Семизовца, Вогошће, Рајловца до Илиџе и отићи на територу под контролом Републике Српске.

„Ми смо у име мира у Републици Српској и у БиХ напустили своја вјековна огњишта и имања и изашли на слободну територију Српске. Платили смо велику цијену за нашу Републику Српску“, рекао је Трифуновић на свечаној академији под називом „Од Вогошћанске до Треће сарајевске пјешадијске бригаде“.

Трифуновић је позвао све бивше борце Восјке Републике Српске да не дозволе цијепање Борачке организације, јер она само јединствена може сачувати оно што је у рату одбрањено.

Предсједник Борачке организације Републике Српске генерал Миломир Савчић истакао је да је одлука народа и бораца из поменутих општина под српском контролом да оставе све и крену на територију Српске била немјерљива жртва, али још једна побједа, доказ правог патриотизма, оно што се мора цијенити.

Он је изјавио да у Борачкој организаицји Републике Српске /БОРС/ чине све што је могуће да се положај борачких категорија поправи.

„Прије два-три дана имали смо састанак у Предсједништву БОРС-а са премијером Републике Српске, са ресорним министрима и наишли смо на апсолутно разумијевање и одборавање да наш борачки статус регулишемо на другачији и бољи начин“, истакао је Савчић.

Предсједник Општинске борачке организације Источни Стари Град Драгољуб Дерикоња био је припадник Батаљона Хреша и тврди да само они који су знали колико је офанзива заустављено из Сарајева према Нишићкој висоравни, спољном прстену одбране, знају какав је допринос био Треће сарајевске бригаде у стварању Српске.

Он тврди да је тешко ратиште и био разлог да је из ове јединце погинуло више од 450 бораца.

Служењу помена погинулим и умрлим припадницима Треће сарајевске пјешадијске бригаде присуствовали су посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине, предсједник Скупштине Града Источно Сарајево Мирослав Лучић, замјеник градоначелника Источног Сарајева Данко Вучетић и други представници политичког и друштвеног живота Сарајевско-романисјке регије.