Цркву Усјековања главе Светог Јована Крститеља у селу Јасик, која је изграђена прошле године, данас је освештао митрополит дабробосански Хризостом, уз саслужење бројног свештенства.

Након свечаног чина освештања храма и икона,  митрополит  дабробосански служио је прву Свету архијерејску литургију након устоличења на трон Митрополије дабробосанске.

– Ово је велики догађај за сваког од нас, јер смо ми  жива црква божија, јер се управо овдје освећујемо кроз молитве и кроз тајне које се овдје врше. Желим да  захвалим свима који су учествовали у  градњи храма и породици Пандуревић. Нека Господ ваш труд и жељу прими у своје небеско наручје и у истој мјери врати, по вјери и доброти вашој. Да овај храм буде на спасење овог села и цијелог краја. Када један храм подигнемо и освештамо, онда смо један дио земље одредили да буде жртвеник Господу. Од данас ће се овдје служити Света литургија за спасење сваког човјека. Радујем се да је ово прва црква коју овећујем као нови митрополит. Нека она буде мјесто нашег освећења и духовног препорода, поручио је митрополит дабробосански Хризостом.

Ктитор цркве и овогодишњи кум цркве – Мирко Пандуревић, подијелио је радост  са присутнима истакавши да је ово велики дан за њега и његову породицу.

– Данас је за мене посебно радостан дан, јер је наш храм изграђен, а данас и освећен. Посебно ми је задовољство што је то учинио његово виоскопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом. То ме заиста чини срећним, а надам се да се томе радује сав вјерни народ који је данас дошао да се помоли и увелича овај важан дан, истакао је Пандуревић.

У име Црквене општине Соколац и свештенства, захвалност Мирку Пандуревићу и његовој породици упутио је протојереј Младен Видаковић.

– Господин Мирко са својом породицом дао је  велики дар нашој цркви и нашем народу, саградивши ову цркву поред гробља својих предака, и тако везао земељску цркву са небеским царством. На овај начин нам је показао и дао примјер како треба да чувамо своја огњишта, мјеста гдје су живјели наши стари, казао је Видаковић.

Ријечи захвалности изразио је  начелник општине Соколац Милован Бјелица.

– Велику захвалност и честитке  упућујем породици Пандуревић која је највише труда и напора уложила у изградњу овог светог храма. Ово је значајан дан и за нашу општину, јер је ово седми храм који је изграђен у овом тешком времену. Овај храм ће подстаћи останак становништва на овом подручју. Велику захвалност упућујем и нашем новом митрополиту дабробосанском Хризостому, који је увеличао данашњи дан освештавањем првог храма након устоличења, поручио је Бјелица.

Поводом освештања новог храма светог Јована Крститеља у Јасику, митрополит дабробосански  Хризостом уручио је сребрни орден свештеномученика Петра Зимоњића, митрополита дабробосанског, Мирку Пандуревићу, те златну плакету свештеномученика Петра Зимоњића његовом сину Јовану.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име