Радослав Грујић поднио оставку

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Радослав Грујић поднио је данас неопозиву оставку. Иако тврди да је под његовим руководством Универзитет постигао финансијску, али и сваку другу стабилност, оставку даје да би се, како каже, сачувао мир на Универзитету.

Ректор Универзитета Источно Сарајево Радослав Грујић уважио је захтјев који су потписали представници Студентског парламента, 10 од 17 декана и два од три проректора и поднио оставку.

“Поднио сам неопозиву оставку. На Универзитету настављам да радим као професор“, каже Грујић, а на питање да ли ће се поново кандидовати за ректора, категорично одговара: “Не.”

До сједнице Сената Универзитетом ће руководити проректор за људске и материјалне ресурсе Перица Гојковић. Сенат би на сједници која ће бити заказана најкасније за 20-ак дана, требало да именује вршиоца дужности ректора Универзизета, те да у року од 6 мјесеци распише конкурс за избор новог ректора.

“Мој задатак је да сада радим на смиривању ситуације на Универзитету. Позивам све декане да ми се прикључе у том раду“, каже Гојковић и поручује студентима и њиховим родитељима да промјене руководства Универзитета неће утицати на факултетску наставу.

Доскорашњи ректор Радослав Грујић и предсједник Управног одбора Универзитета Ратко Ђуричић истакли су да је у протекле четири године извршена финансијска реформа Универзитета која је, према њиховом мишљењу, довела до стабилизације и развоја ове високошколске установе.

На питање да ли иза захтјева за његову смјену стоје они који имају другачију визију развоја Универзитета или су у питању лични интереси и амбициј, Грујић одговара да су и питању амбиције појединаца.

“У питању су амбиције појединаца који не бјеже ни од притисака ни пријетњи“, тврди Грујић и те пријење и притиске илиуструје чињеницом да је прошле године аутомобил паркирао пред једним хотелом, а спавао у другом.

“То вам говори на шта су све појединци спремни. У то нису укључени декани који су тражили моју смјену. Они су нажалост заведени, јер су у питању већином млади професори без академског искуства“, каже Грујић.

Грујић тврди да притисци на њега нису били политичке природе већ су у питању особе које желе да контролишу рад Универзитета. Не жели да именује одговорне за наводне притиске и пријетње, али каже да су у питању лица која се залажу за инвестиције и градњу мимо материјалних могућности Универзитета у Источном Сарајеву.