Вучић: Нова фаза дијалога о Косову

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је задовољан што је на његов позив на унутрашњи дијалог о Косову и Метохији велики број политичких и друштвених фактора износио своје ставове, те најавио да се од октобра креће у нову фазу дијалога.

Вучић је вечерас у обраћању грађанима Србије истакао да тај дијалог треба институционализовати, обавити веома широке консултације, те да су сви позвани да учестувју.

“Требало би да се тај дијалог одвија у више нивоа, кроз концентричне кругове, да буде одговоран, са јасним циљевима да укључи све релевантне актере. До сад смо у политици говорили само шта не желимо и наш одговор је био да нећемо да признамо независност. Готово нашу политику да нисмо ни имали”, рекао је Вучић.

Он је замолио Владу Србије да помогне у овом послу да формално организује састанке са представницима јавности, а да цивилни сектор треба да организује расправе у својим оквирима.

“Сматрам да је ово историјско питање за нас, кључно за будућност Србије”, рекао је Вучић.

Он је рекао да, према процјенама Београда између 110.000 и 120.000 Срба живи на Косову, а јужно од Ибра је један Србин према 30 или 40 Албанаца.

“Први пут да немамо драматичан пад броја Срба на Космету. Највише српске дјеце се рађа на Косову и Метохији, због муке која је натјерала наш народ”, навео је Вучић.

Он је рекао да је задовољан што посљедњих година није било ниједног погинулог у етничким сукобима на Космету, иако је било напада ножем. Вучић је оцијенио да Срби живјели нешто лакше на Космету и да их није мање него што је било прије три или четири године.

Вучић је подсјетио да је прије неколико мјесеци позвао цјелокупну јавност, политичке организације, Цркву да се почне говорити о Космету, јер је то суштина политичке садашњости и политичке будућности.

“У зависности од нашег односа према Космету имаћемо сигурнију или мање сигурну не само садашњост, него и будућност”, рекао је Вучић.