НСРС: (не)култура, бајке и аплаузи (ВИДЕО)

Аплауз и овације за премијерку Српске у скупштинској сали. Аплаудирали су посланици и власти и опозиције. Свако из својих разлога. Владајући у знак подршке, а опозиционари због негодовања.

“Госпођи Цвијановић дајте да говори што дуже, то је боље за нас у опозицији”, рекао је посланик НДП-а Драган Чавић.

А премијерка се данас на засједању Парламента баш напричала. Тврди да је Република Српска остварила привредни раст.

Цвијановићева је истакла да је за 2016. годину у Републици Српској био пројектован максимални раст 2,9 одсто, али је остварен раст од 3,5 одсто, наводећи да иза Републике Српске долази Словенија 3,1 одсто, Хрватска три одсто, Србија 2,8 одсто, Македонија 2,4 одсто, ФБиХ са 2,9 одсто.

Али у јавним предузећима у Српској изгледа руже заиста цвјетају:

„Електропривреда Републике Српске остварила је добит од 5,2 милиона КМ, Ауто-путеви Републике Српске 8,1 милион КМ, Путеви Републике Српске 10,5 милиона КМ, Шуме Републике Српске 4,8 милиона КМ, а годину прије тога имали су добит од 10 милиона КМ, Гас РЕС 3,1 милион КМ, Поште Српске 25.000 КМ добити“, истакла је Цвијановићева.

Могуће је и побољшање у јавним предузећима, поручила је Цвијановићева: “Што се тиче јавних предузећа, нисам рекла да су у њима сјајне околности и спектакуларни резултати, али сам навела да не стоји да је тамо општа пропаст.“

Опозиција је огорчена.

“Коректно је било да поменете Робне резерве и Жељезнице Српске, то се очекује од предсједенице Владе”, поручио је посланик НДП-а Здравко Крсмановић.

Скупштина без дневног реда и са једним питањем: Да ли је пословник прекршен?!

“Овде је проблем што немамо степен политичке културе, који се у овој Скупштини своди на превару, политичко насиље и примитивизам. Како другачије назвати људе који не могу да прихвате да Закон о буџетском систему дефинише једно, Закон о ревизији друго, а они раде шта им је драго. То нећемо прихватити”, рекао је посланик СДС-а у НС Републике Српске Вукота Говедарица у паузи засједања Народне скупштине.

Бурна реаговања изнервирала су потпредсједника Народне скупштине:

Адам Шукало: “Молим вас ја имам право…”

Ненад Стевандић: “Немате ви право. У времену које је предвиђено имате право да кажете хоћете ли изјашњење…”

Адам Шукало: “Немојте ме прекидати. Не можете Ви мени говорити како да говорим.”

Ненад Стевандић:” Сад ћу вас искључити…”

Адам Шукало:” Хоћете ли допустити сад да кажем?”

Ненад Стевандић: ”Нећу, истекло Вам је вријеме. Сада имате другу опомену што добацујете, будите парламентарни. Умукните док ми завршимо!”

Салу Парламетна Српске неки су искористили за бајке и демонстрацију политичке (не)културе.