Потражују око 400 милиона КМ дуга

Директор Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ Миро Џакула изјавио је да укупна потраживања Управе по основу индиректних пореза износе око 400 милиона КМ.

Према његовим речима, од укупног износа присилним путем већ је наплаћено готово 70 одсто дуга, док се за сва остала дуговања и даље воде поступци принудне наплате.

– Тужилаштву БиХ смо проследили информације о предузетим мерама УИО за све велике дужнике – рекао је Џакула, истичући да дуг, који се покушава наплатити у складу са законским прописима, чини мали део укупно прикупљених прихода које је Управа до сада обезбедила свим нивоима власти.

Он је навео да се од прихода које прикупи Управа са више од 80 одсто финансирају сви нивои власти у БиХ.

– Међу приходима од индиректних пореза највећи део управо чине приходи од ПДВ са готово 70 одсто укупно прикупљених прихода од свих индиректних пореза. Управо ти подаци показују колико је важан порез на додату вредност за функционисање свих нивоа власти – државе, ентитета, кантона, општина и Брчко дистрикт – рекао је Џакула за загребачки „Вечерњи лист“, издање за БиХ.

Због наведених чињеница Џакула сматра да би се Закон о ПДВ требало издигнути изнад свакодневних политичких догађања у БиХ.

– Сви морамо бити свесни да је ово ипак превише значајно питање да би се кроз њега додворавало будућим бирачима – закључио је Џакула.