У Неуму одржана Тематска сједница о затварању колективних центара у БиХ: Смјештај за више од 7.200 корисника колективних центара до 2020. године

У Неуму се у организацији Одбора за заштиту права избјеглица, расељених лица и повратника при Народној скупштини РС одржала Тематска сједница на тему „Затварање колективних центара у Босни и Херцеговини“.

Два дана трајања сједнице посвећена су излагањима о социјалном становању, при чему се посебна пажња посветила пројекту Затварања колективних центара за шта се БиХ код Развојне банке Савјета Европе задужила у износу од 120 милиона КМ. Уз присуство бројних начелника градова и општина у БиХ говорило се и о правном оквиру социјалног становања и изазовима и рјешењима с којима се суочавају локалне заједнице приликом реализације овог пројекта.

– Циљ и намјена тематске сједнице јесте да се нађу модалитети и критеријуми на простору БиХ да избјеглице, расељена лица и повратиници имају исте услове током рјешавања проблема колективних центара, а који је више од 20 година од завршетка рата присутан – казао је Сенад Братић, предсједник Одбора за заштиту права избјеглица, расељених лица и повратиника у НС РС.

Сједницу је отворила министрица за људска права и избјеглице БиХ Семиха Боровац, нагласивши како се и овим скупом наставља сарадња извршне и законодавне власти, на свим нивоима од државног до општинских. Нагласила је да се таквим начином рада поспјешује “наша координација и комуникација и тако брже долази до заједничких рјешења на свим нивоима власти у БиХ о питању избјеглих и расељених лица, корсника колективних центара и осталих социјално угрожених категорија становника у Босни и Херцеговини”.

– Ово је прилика да заједно разговарамо о провођењу пројекта Затварања колективних ценатара у БиХ, односно о два важна питања везана за овај пројекат. Прво је динамика изградње односно затварања колективних центара до 2020. године, а друго је креирање правног оквира за све корснике социјалних станова на једнаким основама на цијелом подручју БиХ – поручила је министрица Боровац.

Министрица Боровац и начелник Бјелица

Предсједник Заједничке комисије за људска права Парламентарне скупштине БиХ Борислав Бојић је нагласио како је ова тематска сјендица показала одлучност и постојање политичке воље да се коначно ријеши питање колективних центара у нашој земљи те регулишу права и обавезе будућих станара новоизграђених објеката непрофитног социјалног становања у који ће бити смјештени данашњи корисници колективних центара.

Един Рамић, федерални министар расељених особа и избјеглица, и Давор Чордаш, министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске нагласили су да је затварање колективних центара један од најзначајнијих пројеката који тренутно проводе ентитетска министарства, те да ће расправа и закључци сједнице у Неуму допринијети побољшању положаја расељених лица и повратника, али и односу надлежних институција у циљу остваривања бољих резултата.

Марина Бареиро, шефица Секције за људска права при Мисији ОСЦЕ-а у БиХ је у свом обраћању навела како је „важно да су представници власти са државног, ентитетског и локалног нивоа заједнички усагласили активности везане за затварање колективних центара у БиХ. Надамо се да ће данас договорени закључци бити усвојени у свим надлежним парламентима, како би повратници и расељене особе могли остварити адекватан приступ стамбеном збрињавању, медицинским услугама и здравственом осигурању, без дискриминације“.

*** Развојна банка Савјета Европе одобрила средства општини Соколац за изградњу 64 стамбене јединице

Пројекат „Затварање колективних центара и алтернативних смјештаја путем осигурања јавних стамбених рјешења – CEB II“ се проводи у 45 градова и општина у Босни и Херцеговини, а њиме је  планирано затварање 121 колективног центра. Планирана је изградња 2.611 стамбених јединица непрофитног социјалног становања, те ће се више од 7.200 становника 121 колективног центра преселити у нове стамбене јединице.

Пројекат CEB II имплементира Министарство за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине путем надлежних ентитетских министарстава, органа локалних власти те ресорних кантоналних министарства/управа у Федерацији БиХ и УНХЦР-а.