У манастиру Светог Георгија на Равној Романији данас је поводом Дана погинулих и несталих бораца и цивила Српске, 15. септембра, служен помен свим погинулим на подручју Сарајевско-романијске регије, којем су присуствовали чланови Координације организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево.

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево Мирјана Цабо рекла је да су се чланови породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила окупили у манастиру да се помоле за спасење душа погинулих и за спасење свих оних који су остали.

“Због чињенице да нас је овако мало на помену коме треба да присуствују чланови породица са подручја регије, не желим да пребацујем одговорност на неког другог, можда смо и ми ту доста криви јер јако мало имамо од локалне и шире заједнице”, истакла је Цабо.

Предсједник Одбора потомака-дјеце погинулих бораца Републике Српске Горан Тимотија изразио је незадовољство што на данашњем помену погинулима у минулом рату нису присуствовали представници општинских и градске власти и што је био присутан мањи број породица погинулих на овом помену у манастиру на Равној Романији.

“То и јесте велики проблем породица погинулих и несталих јер немамо на овај дан подршку власти, што је израженије у источном дијелу Српске. Недостају нам средства да би могли организовати овакве помене и сјећања на наше најближе”, истакао је Тимотија.

Он је навео да изгледа да се породице и дјеца погинулих само помињу у предизборним кампањама, а након тога “сва обећања нестају без трага”.

Тимотија је рекао да жели да чују одговор власти од највишег од локалног нивоа, зашто је овакаво стање у Српској, наглашавајући да су породице погинулих витални национални интерес Републике Српске.

“Ми ћемо једини стати иза гробова наших најближих и остати у овој Српској. Не желимо да идемо из Српске, већ хоћемо заједно да чувамо ову нашу Републику”, упутио је Тимотија апел свим нивоима власти у Републици Српској.

Он је јучерашња дешавања у Народној скупштини Републике Српске оцијенио као срамоту за цијелу заједницу.

“Ми као породице погинулих не издавамо ниједну странку. Нама је једина странка Република Српска и очекујемо да сложно бранимо виталне националне интересе”, рекао је Тимотија.

Представници Координације организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево положили су вијенац на Централни крст у Војничком спомен гробљу “Мали Зејтинлик” на Сокоцу, на коме је сахрањено 956 српских бораца погинулих на Сарајевско-романијској регији.

Они ће сутра присуствовати обиљежавању Дана несталих и погинулих у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату у Бањалуци, гдје ће бити одржана и сједница Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске донијело је 2006. године одлуку да се поводом Дана погинулих, 15. септембра, у свим општинама Српске служе парастоси погинулим и умрлим борцима 14. септембра.