Промовисање матичне планине Романије заљубљеницима планинарства и природе

Чланови планинарског друштва “Гласинац ”, Жељко Делиц и Велемир Нинковић  јуче су извршили трасирање пјешачке планинарске стазе на потезу од планинарске колибе Црвене стијене на (1365 м.н.в.) до Бановина (1085 м.н.в.) локације која се налази на магистралном правцу Сарајево-Београд.

Све у циљу припрема за промовисање планинарства и приближавања матичне планине Романије свим заљубљеницима природе, рекреативцима, спортистима као и туристима. Дужина пјешачке планинарске стазе је око 2 километра, а висинска разлика је 265 метара. Стаза пролази кроз живописну црногоричну шуму тик испод Црвених стијена. У наредном периоду потребно је урадити маркацију трасиране стазе и поставити рекламни пано у Бановинама.

Како наводе у ПД “Гласинац” један од сљедећих задатака који мора бити завршен до краја године јесте да заинтресованим планинарима омогући да са раскрснице старог макадамског пута и актуелне романијске магистрале, омогући пјешачење од тридесет минута, добро маркираном стазом до Планинарског дома, који је удаљен пет километара од пута.