Калашњиков позвао Трампа да врати Косово Србији

Шеф Комитета Државне думе Русије за послове ЗНД и евроазијске интеграције Леонид Калашњиков, коментаришући говор Доналда Трампа у Уједињеним нацијама, позвао је америчког председника и Запад да врате Србији Косово и Метохију.

„Цинично звуче позиви о поштовању суверенитета који долазе од председника силе која је разрушила цео светски поредак. Почнимо од Косова. Ко је раскомадао Југославију? Американци су кренули тим путем и отворили Пандорину кутију“, изјавио је Калашњиков за ТАС С, коментаришући Трампов позив из Њујорка са заседања Генералне скупштине УН.

Подсетио је да је бивша Југославија разбијена уз игнорисање свих међународних норми и без мандата УН, док је „одвајање Косова протекло без икаквог референдума и насилно“, пренео је Спутњик.

Ако је Трамп „гађао“ Крим, наставио је Калашњиков, „морао би да зна да је то полуострво ушло у састав Русије на основу воље народа на референдуму и без иједне жртве и грађанског рата“.

„Сједињене Државе су разориле међународно право, а сада покушавају да другима држе лекције. То је најгори могући цинизам. Нека прво врате (Србији) Косово“, закључио је Калашњиков.

Трамп је седници Генералне скупштине УН изнео своју визију светског поретка рекавши да он треба да буде заснован на снажним сувереним државама, а не мултилатералним савезима.

„Морамо одбацити претње суверенитету од Украјине до Јужног Кинеског мора“, рекао је Трамп.

Према његовим речима, очекује се да све државе поштују интересе свог народа, као и права других суверених држава.