Одржана друга Скупштина народа на Палама

У препуној сали Културног центра на Палама одржана је друга Скупштина народа у организацији Клубова посланика СДС-СРС РС, ПДП и НДП.

Више од 400 присутних имало је прилику да кроз расправу са народним посланицима дискутује о проблемима са којим се суочавају грађани Републике Српске.

На Скупштини народа грађанима су се обратили народни посланици Здравко Крсмановић и Мирослав Брчкало као и потпредсједница Народне скупштине Републике Српске Соња Караџић-Јовичевић, док су у интерактивном дијелу Скупштине народа са грађанима дискутовали предсједници највећих опозиционих странака Вукота Говедарица, Бранислав Бореновић и Драган Чавић.

Посланик НДП-а Здравко Крмановић говорио је о немилим сценама које су се десиле у Народној скупштини Републике Српске када је полиција интервенисала и спријечила посланике опозиције да присуствују засједању скупштине. Крсмановић се осврнуо и на запостављеност источног дијела Републике Српске рекавши да је исток годинама тема којом Влада Жељке Цвијановић неће да се бави.

Посланик ПДП-а Мирослав Брчкало говорио је о економском посрнућу у који је режим довео Републику Српску својим непромишљеним политикама и неконтролисаним лоповлуком.

Потпредсједница НСРС Соња Караџић-Јовичевић говорила је о очајном стању у области здравства за које Влада Жељке Цвијановић нема рјешења. Проблем одлива репродуктивне радне снаге у области здравства апострофиран је као основни. Соња Караџић-Јовичевић говорила је и о проблемима неликвидности Фонда ПИО и о катастрофалној ситуацији у болницама широм Републике Српске.

У интерактивном дијелу грађани Пала су имали прилику да поставе питање народним посланицима. Грађане је највише интересовало мишљење лидера опозиције по питању референдума о Суду и Тужилаштву као и информације о стварној економској дубиози Републике Српске.

На постављена питања су одговарали лидери странака Савеза за промјене.

Предсједник Српске демократске странке Вукота Говедарица рекао је да је прича о референдуму о суду и тужилаштву била и још увијек је Додиков јефтини политички трик, закључивши да:

„Кад Додик својој политичкој организацији и себи лично треба да донесе неку корист, он не гледа какву штету прави Републици Српској“.

Предсједник СДС-а Вукота Говедарица говорио је и о катастрофалној економској ситуацији у Републици Српској и истакао да је Закон о испитивању поријекла имовине трајна преокупација Српске демократске странке и тек тада кад тај закон буде изгласан у Народној скупштини народ Републике Српске ће осјетити тако потребну правду и просперитет.

Ово је била друга Скупштина народа а опозиција је најавила одржавање овог догађаја и у наредном временском периоду широм градова Републике Српске.