Трансфер блама на Јавном сервису (ВИДЕО)

Емисија „Српска Данас“, емитована у уторак 10. октобра на програму РТРС, која се бавила темом рада на црно, не би ни по чему остала упамћена да се директно у програм није јавила новинарка која се пожалила гостима у студију да је већ двије и по године хонорарац на РТРС.

Збуњени водитељ занијемио је када је схватио да се у програм јавила његова колегиница и открила јавну тајну Јавног РТВ сервиса Републике Српске да, супротно Закону о раду, у тој кући млади новинари годинама раде у статусу хонорараца, односно на црно.

„Да ли знате да управо на телевизији на којој гостујете има толико нерегуларности, посебно које се тичу хонорарних радника који преко двије и по године знају потписивати уговоре о привременим и повременим пословима који се смију потписивати, односно на основу којих се смије радити само 90, односно 60 дана у години, а ми радимо и по 8-9 година? Конкретно, у мом случају, двије и по године“, рекла је млада новинарка у директном укључењу.

На питање водитеља Марка Вејића: Како се ви зовете?

Дјевојка је кратко одговорила:

„Ја сам ваша колегиница. Хвала Марко што сте ми омогућили да се јавим у програм!“

Збуњени су били и гости у студију – Божана Радошевић из Савеза синдиката РС, Саша Тривић из Уније удруђења послодаваца РС, Зоран Микановић Мира, главни републички инспектор рада и Мира Васић, помоћница министра за рад.

Према сазнањима Истинито, РТРС је недавно поново запослио групу хонорарних сарадњика, а упркос финансијској ситуацији иде и у набавку 35 нових аутомобила.

Због лоше финансијске ситуације на РТРС, крајем прошле године само у једном дану отпуштено је око 50 хонорараца.