Занимљивости о библиотекама и библиотекарима

0

Чак и прије настанка књига са повезом, постојале су библиотеке. У њима су се чувале глинене плочице и ролне папируса са разним списима. Према ономе што је савремени човјек кроз студиозна истраживања успео да сазна, прве библиотеке настале су на територијама Вавилонског царства и древног Египта. То су били јединствени храмови знања, који су, осим за чување исписаних плочица од глине и свитака од папируса, представљали својеврсне центре културе, образовања и учења.

О значају писане ријечи и библиотека у античком свијету, најбоље свједочи један спис старогрчког историчара Диодора Сицилијанца који описује библиотеку у у грчком граду Теби. Изнад врата библиотеке стајао је натпис „Мјесто за исцјељење душе“. Библиотеке античког доба нестале су под несрећним околностима, услијед природних катастрофа и честих пожара изазваних углавном људском непажњом. Међутим, многе су и намјерно рушене у ратовима, да би се уништило културно благо и наслеђе народа чија је територија нападнута.

Данас у свијету постоји више стотина хиљада библиотека, јавних, кућних, универзитетских, школских, црквених, националних, специјализованих итд. А њихов тачан број немогуће је одредити. Оно што се поуздано зна, највише јавних библиотека имају Кина, Русија и Индија. У тексту који ће испунити наредне редове, прочитајте неке занимљивости о библиотекама, њиховим збиркама и њиховим библиотекарима, за које до сада можда нисте знали.

Александријска библиотека – интелектуални драгуљ античког свијета

Након смрти Александра Македноског 323. године п.н.е., власт над Египтом пала је у руке Александровог војсковође Птоломеја И Сотера. Његова идеја била је да од Александрије створи главни центар образовања на Медитерану. Резлутат тих његових замисли је оснивање Александријске библиотеке. Временом, библиотека у Александрији заиста и постаје највећи центар учења читаве хеленистичке цивилизације. Учени људи, филозофи, научници и истраживачи са свих територија грчког говорног подручја долазили су у Александрију, проучавали постојећи материјал у библиотеци и богатили ризницу библиотеке сопственим дјелима. Овдје су учили и стварали један Еуклид или један Архимед. Некима је библиотека постала и мјесто сталног боравка.

Иако Александријска библиотека данас представља најславнију библиотеку античког свијета, о њеном изгледу и организацији мало се зна. Претпоставља се да је на врхунцу имала више од 500.000 дјела записаних на ролнама папируса у виду књижевних, историјских, математичких и правних списа. О времену пропасти библиотеке не постоји јединствено мишљење. Неки сматрају да је нестала у пожару 48. године п.н.е. током Цезаровог напада на Александрију, док други мисле да је библиотека престала да постоји у другој половини 3. вијека, па и касније.

Најстарија библиотека на свијету

Најстарија библиотека која данас постоји налази се такође у Египту. То је библиотека манастира Свете Катарине на Синајској гори. Саграђена је половином 6. вијека и посједује другу највећу збирку вјерских списа и осталих црквених докумената на свијету, одмах после Ватиканске библиотеке. Међутим, ова библиотека није отворена за јавност. Доступна је искључиво монасима и истраживачима који имају одобрење од монаха.

Манастир Свете Катарине

Најстарија јавна библиотека на свијету је Национална библиотека Француске у Паризу. Почела је са радом 1368. године и налазила се у Лувру. За 650 година свога постојања библиотека је више пута мјењала своју локацију, јер јој је због проширивања ризнице био потребан већи простор.

Највеће библиотеке на свијету

Конгресна библиотека у САД са више од 158 милиона појединачних садржаја смјештених на полицама укупне дужине 1.380 км, сматра се највећом библиотеком на свијету. Збирка библиотеке осим књига обухвата и друге штампане материјале, рукописе, нотне записе, географске мапе, фотографије, као и аудио и видео материјал.

Британска библиотека у Лондону

Британска библиотека у Лондону је друга највећа свјетска библиотека, ако се посматра просторно, али са најбогатијом колекцијом од близу 170 милиона књига, рукописа, магазина и дневних новина, географских карти, нотних партитура, тонских и визуелних записа, као и поштанских маркица. Књиге су смјештене на полицама укупне дужине преко 330 километара, до којих читаоцима није дозвољен приступ. Сви који желе неку књигу морају се обратити библиотекару који књигу доноси до стола у читаоници. Према британском закону, примјерак сваког новног штампаног издања у Великој Британији обавезно мора да се достави библиотеци.

10 најпознатијих библиотекара

• Ератостен, старогрчки научник. Изучавао је математику, географију и астрономију. Сматра се творцем координатног система географиских ширина и дужина. Бавио се и песништвом. Био је главни библиотекар већ описане Александријске библиотеке.
• Ђакомо Казанова, злогласни шпијун, писац, дипломата… Међутим, најпознатији је као страствених љубавник одговоран за љубавне афере са многим познатим италијанским дамама свога доба. У једном периоду свог живота бавио се и библиотекарством.
• Бенџамин Френклин, амерички научник и изумитељ, познат и као велики борац за грађанска права и слободу и као политички активиста. Био један од иницијатора формирања Филаделфијске библиотеке у којој је и радио. То је иначе прва јавна библиотека у САД.
• Мелвил Дјуи, изумитељ децималног система класификације књига. Овај систем, иако га је Дјуи израдио прије скоро 150 година, и данас се користи за класификацију књига у библиотекама.
• Марсел Пруст, француски романописац и књижевни критичар. Бавио се и библиотекарством.
• Дејвид Хјум, чувени шкотски интелектуалац, филозоф, историчар и економиста. Радио као библиотекар у Адвокатској библиотеци у Единбургу.
• Луис Керол, аутор једне од најпознатијих дјечјих књига „Алиса у земљи чуда“ такође је био библиотекар и то у библиотеци једне јоркширске цркве.
• Јакоб Грим, један од славне браће Грим, чије класичне бајке попут Пепељуге и Снежане и данас уживају планетарну популарност. Овај њемачки филолог, сакупљач народне књижевности и писац, радио је и као библиотекар библиотеке у Каселу.
• Хорхе Луис Борхес, аргентиски писац, један од најзначајнијих аутора у књижевности двадесетог вијека, бавио се библиотекарством у општинској библиотеци у Перону (Аргентина) и то у периоду између 1939. и 1946. године.
• Мао Цедунг, ујединитељ кинеских територија и оснивач Народне републике Кине 1949. године. Као младић, 1918. године био је асистент библиотекара Универзитетске библиотеке у Пекингу.

Постави одговор