У Пећкој Патријаршији прослављена храмовна слава: Милован Бјелица кум славе (ВИДЕО)

У Пећкој Патријаршији данас је прослављена храмовна слава “Свети Арсеније Сремац“.

Свету Архијересјеку литургију уз саслужење Владике Теодосија служио је Владика Јаоникије Епископ Будимљанско –никшићки.

Подсјећајући да је Свети Арсеније Сремац други српски Патријарх столовао и био ктитор Пећке Патријаршије Владика Јоаникије је казао да је ова српска светиња на Косову и Метохији мајка свих српских цркава.

„Данас се сабирамо око спомена Светог Арсенија Сремца овде у Пећкој Патријаршији „мајци свих српских цркава“ са жељом да нас његова светост заштити , казао је Владика.

Наглашавајући да је сваком Србину велика част да присуствује литургији у највећој српској светињи у Пећкој Патријаршији Владика је казао да сви они који долазе у Патријаршију као и они који су опстали на светом Косову и Метохији свједоче да је Косово и Метхија,Пећка патријаршија, Високи Дечани, Призренска Богословија и све друге светиње наше.

„Наше светиње и ћивоти светитеља свима нама у Београду, Републици Српској ,Црној Гори и у цијелом свијету су свједоци да је Косово и Метохија наше и да ће наше и остати, рекао је Владика истичући да врло често они који живе далеко од Косова и Метохије много више стоје и помажу Косову и Метохији и нашим светињама од многих који су родђени на Косову и Метохији.

Наглашавајући да нико не може измејрити колико су Јевреји везани за Јерусалим и да тако нико не може измјерити ни везаност Срба за Космет Владика је рекао да је српски народ на Косову и Метохији у овим тешким временима научио да носи крст чувајући своју вјеру православну и да ће тако бити и убудуће.

Владика је благословио домаћине Србе из републике Српске чији народ је већ неколико година домаћин ктиторске славе Пећке Патријаршије.

Милован Бјелица начелник општине Соколац домаћин славе је у изјави за Срну казао да је поносан што у Пећкој Патријаршији у име сународника из Српске ломи славски колач.

„Бити домаћин у Пећкој Патријаршији је велика част и за мене и за српски народ из Српске“, рекао је Бјелица.

Подсјећајући да му је Српска православна црква „много дала“ јер га је почивши Патријарх одликовао Орденом Светог Саве а митрополит Златним орденом Петра Зимоњића Бјелица с поносом додаје да га је СПЦ прогласила кумом Манастира на Романији и кумом Храма Света Петка на војничком гробљу у Зејтинлику.

„Косово је симбол васколиког српства и чиним све да се, држећи благослова Светог Николаја „све што се започне биће изграђено“, свуда где можемо помогнемо да започнемо обнову и наше веће присуство на свим подручјима где има или трају трагови српства, истиче Бјелица и додаје да ће сигурно нека од општина из града Источно Сарајево преузети славски колач и тако наставити са јачањем веза и са сабраћом и црквом на светом Косову и Метохији.

Позивајући се на искуство Бјелица посавјетова сабраћу на Косову и Метохији да попут Срба у Српској изграде пријеко потребно јединство и кажу не продаји имовине и расељавању.

„Ми смо се изборили за своју слободу и доживјели да Република Српска буде међународно призната и баш попут нас Срби на Косову и Метохији морају се сабрати и ујединити,без обзира на политичку припадност,јер на Косову и Метохији погубно ,више него било гдје друго подјеле могу да донесу највеће зло свеколиком српству, закључи Бјелица.

Ктиторску славу сестринству Пећке Патријаршије честитао је у име Одбор за помоћ Србима на Космету из бања Луке Милорад Арлов уз жељу да о свакој следећој слави Срба на Космету и Пећи буде што више.

Арлову је, у знак захвалности за свеукупну помоћ преосталим Србима у општини Пећ, предсједник Привременог органа српске општине Пећ измјештее у Гораждевцу Милош Димитријевић уручио захвалницу .

„Ми преостали Срби на Космету много дугујемо нашој браћи и сестрама из Републике Српске и верујем да није било те и материјалне и свак друге врсте помоћи да не би смо опстали“ , рече за Срну Димитријевић.

Прослави ктиторске славе присуствовало је неколико десетина преосталих Пећанаца уз педесетак гостију из Црне Горе, Српске и централне Србије.