Линта: Београд ће наставити да помаже Србе у Хрватској

Србија ће наставити да пружа помоћ и подршку Србима у Хрватској, поручио је у Загребу Миодраг Линта који је као изасланик предсједника Србије Александра Вучића присуствовао свечаној академији поводом 120 година од оснивања Српског привредног друштва „Привредник“.

Линта је навео да Србија има вољу да буде покренуто рјешавање отворених питања између двије државе, као и да је заинтересована за спровођење Декларације о унапређењу односа између Србије и Хрватске коју су Вучић и хрватски предсједник Колинда Грабар Китаровић потписали у Суботици у јуну прошле године.

Из Савеза Срба из региона подсјећају да се у Декларацији говори о заштити мањина, рјешавању питања несталих и границе и спровођењу Бечког споразума о сукцесији.

Линта је истакао важност реализације Анекса Г Бечког споразума о сукцесији под називом „Приватна својина и људска права“, у коме се говори да ће свим грађанима бити враћена и заштићена права која су имали на дан 31. децембра 1990. године, а да ће сви уговори склопљени за вријеме рата под притисцима и пријетњама бити проглашени ништавним.

Он је у синоћњем обраћању на свечаној академија присутнима пренио поздраве и честитке Вучића поводом великог јубилеја 120 година од оснивања „Привредника“.

Предсједник „Привредника“ Никола Лунић уручио је уговоре о стипендирању новој генерацији „Привредникових“ стипендиста, односно за 33 српска ученика и студента слабијих материјалних могућности.

Бивши „Привредникови“ стипендисти данас су љекари, правници, професори, инжењери и веома корисни чланови српске заједнице у Хрватској.

Свечаној академији, која је одржана у Хрватском глазбеном заводу, присуствовало је више од 400 гостију, међу којима митрополит загребачко-љубљански Порфирије, посланици у хрватском парламенту из реда српске заједнице Милорад Пуповац и Борис Милошевић, амбасадор Србије у Загребу Мира Николић, предсједник Савјета за националне мањине Хрватске Александар Толнауер и други.

У културно-умјетничком програму наступили су глумац Богдан Диклић, пјевачица етно-музике Биљана Крстић и „Бистрик Оркестар“ и пјесник Енес Кишевић.

Српско привредно друштво „Привредник“ основано је 1897. године.